8 Temmuz 2018 Pazar

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net


ÖN KAPAK

ATEŞBAZLIĞIN SIRLARI

ATEŞ YUTAN ADAM OLMAK OLMAK İSTERMİSİNİZ



KARAGÖZ



KUKLA



BUBBLE



SİHİRBAZ



ATEŞBAZ



JONGLÖR



FAKİRİZM





YAYINEVİ

Yazarın daha önce ‘ateşbazlık sanatının teknikleri’ isimli bir kitabı yayınlanmıştır. Bu talep doğrultusunda elinizdeki kitap yayınlanmıştır.

TARİH

Ateş element olduğu için dünya ve insanlık için çok önemlidir. Ateşle yapılan gösteriler ateşin bulunduğu ilk günden beri yapılmaktadır. Bunun nedeni insanın diğer insana üstünlüğünü gösterme çabasıdır. Günümüzde de ilgi odağı olan ateş yutan adam gösterileri değerli sahne showlarıdır. Bu çocuklukta bile görülmektedir. Ben daha çok zıplıyorum diye yarışan çocukları görmüşüzdür. Yazmış olduğum kitaplarda tarih bölümlerini neden kısa tutuyorum. Şimdi ondan bahsedelim. Sanat okullarında bir yıl gibi uzun bir süre gereksiz yere sanat tarihi dersleri verilir. Bu dersler sınavlarda baş soru olarak sorulur. Bu kurallar daha sanata başlamadan birçok sanat severi yıldırdığı için çöküşler ve bitişler meydana gelir. Öğrenciler ayrılarak başka çözümler ararlar. Birde bu kaotik yapıya daha önceki sanatçıların secerelerine kadar öğretilmesi girince olaylar örgüsü daha karmaşık hal alır. Çalışmalar bu doğrultuda ilerlerken bizler sanat öğreten bir kitapta nasıl olurda tarih bölümünü sayfalarca yazarız. Diğer bir neden ise sanatın tarihini okumak ve öğrenmekle ilgilenmek yerine sizler tarih yazacaksınız. 

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

ÖNSÖZ

Ateş yutan adam gösterileri oldukça önem gösterilmesi gereken sahne sanatlarından birisidir. Ateşbazlık sanatına giden yolculuğunuz ışıl, ışıl başladı. Ateş size hamle yapmada siz ateşe hamle yapma kararı aldınız. Zahmetsiz ve güçlük çekmeden sanat sahibi olma kararı almanız bizleri sevindirdi. Ateş yutan adam olma tekniklerinin temelini ve zeminini ele geçirdiniz. Ateşe ilginin nesiller değişmesine rağmen hiç azalmaması ateşin gücünü anlatmaktadır. Dünyada en zor ateş gösterilerini bile harika bir şekilde yapmanın yolu vardır. Ateşbazlıkta yapılması imkânsız görünen sahne sanatlarından birisidir. Ateş yutan adam sanatı geleceğin en önemli sanatı olma yolunda ilerlemektedir. Şimdi birazdan ateşbazlık ve fakirizm sanatını en harika bir şekilde sunabilmeniz için tüm tekniklere açıklamalı olarak ulaşacaksınız. Ateş yutan adam konusundaki tecrübelerimi tüm ayrıntıları ile sizlerle paylaştım. Daha önce yazdığım “ateşbazlık sanatının teknikleri” kitabına ilginin olması bu kitabı da yazmama neden oldu. Ateşbazlık ve fakirizm malzemelerinin imalatını da yapabileceksiniz.


Ateşlerle ahenkli hayret veren oyunlar yapan sanatçıya ateş yutan adam denir.





ARKA KAPAK


Şimdilerde Ateşlerle gösteri sanatı toplumun beğendiği hale geldi. Sizlerde dünyadaki sayılı sanatçıların arasında olmak ister misiniz? Ateşler camlar çiviler dirgenler bıçaklar size oyuncak gelecek. Hem de bunlara hızlıca ulaşacaksınız.

Hayallerinizde ki sanatı başarmak istemez misiniz? Beklediğinizden daha basit bir şekilde arzuladığınız gösterileri yapabileceksiniz. Ateşlerle oynamak bayağı kolaymış keşke bu kitabı daha önce elde etseydim diyeceksiniz.
Fakirist ve ateş yutan adam olmak ister misiniz?

Kitap sizi ateşbaz ve fakirist yapacak. Ateş tutkunlarına müjdeli haber ateşbaz olmayan kalmasın… Ateş yutan adam sanatının tüm sırlarını öğreten bir kitap şu an elinizde. Ateşbazları seyretmeye son… En havalı ateşbaz gösterilerini sizler yapacaksınız. Yeter artık ateşler beni yakmasın ateşlerle oynayıp para kazanacağım diyor musunuz? Ateşbazlık dünyasının rotasını siz yönetin. Ateşin sıcak aşkına kapılın gitsin. Ateşbazlığın temelini oluşturan tüyoları ve ipuçlarını öğreneceksiniz. Ateşbazlık sanatı ilk kez bu kadar detaylı olarak yazıldı.

Kitap sayesinde ateşbazlık sanatına ulaşma imkânı bulacaksınız. Ateşlerden para kazanıp keyfinize bakacaksınız.

Süratli ve kestirme yoldan ateşbaz ve fakirist olmak istiyorsanız istikametiniz doğrudur. Olağanüstü fevkalade gösterilerin sırlarını öğreneceksiniz. Ateş yutan adam sanatı ile ilgili tüm merak ettikleriniz soruların cevabı şu an elinizde. Tüm sırlar gün yüzüne çıkacak. Ateş gösterileri söz konusu olduğunda siz konuşulacaksınız.

2- Ateşbazlık farklı bir dünyadır, bu farkı hemen hissedeceksiniz. Ateşbazlık sanatı altın çağını yaşıyor, sanatlar içersinde üst düzey olarak kabul ediliyor. Sizde bu üstünlükten faydalanmak ve kazançlı çıkmak ister misiniz?

3- Ateş gösterilerinizle sahnelerde destan yazacaksınız. Sahnelere uzak değilim, sahne bilgim ve sevgim zaten var. Ateşbaz olarak sahnelerde rüzgâr gibi esmek, ateş gibi ateşbaz olmak istiyorum diyor musunuz? Ateş yutan adam olduğunuzda olmazları olur yapacak imkânsız görünen gösterileri yapacaksınız.

4- Bir sanatı öğrenmenin en kolay en ucuz yolu kaliteli ayrıntılı ve tanımlamalı olan bir kitaptan faydalanmaktır. Son derece önemli sahne sanatı olan ateşbazlık sanatında söz sahibi olacaksınız. Tüm dünyada ateşbaz sanatçısı açığı olduğu kesinlikle gerçektir. Aranılan; ilgi ve heyecanla seyredilen, ateşbaz olma olanağına kavuştunuz. Kimse sanatsız kalmasın. Sizde sanatçı olabilirsiniz.

5- Ateşbazlık ve fakirizm nedir? Eğlence, oyun, heyecan, gizem, kariyer ve para demektir. Her şeyden önce önemli bir faktördür. Şunu yakından biliyoruz. İnsanlar artık sahne sanatlarının en çok heyecanlısına ilgi göstermektedir. Ateşbazlık en özel sanatlardan birisidir. Haydi sizde hemen şimdi ateş yutan adam olun.
6- Kitabınızın eşsiz güzellikleri ve yenilikçi çözümleri, en etkili şekilde sunduğunu ilk bakışta gözlemleyeceksiniz. Ateşbazlık sanatının donanımlarınıda sizler hazırlayacaksınız. Ateşle hayat bulmak istiyormusunuz. Ateşbaz olmak istiyorsanız sizi ateşbazlığa hazır hale getirecek tüm ayrıntılar özenle yazıldı.
7- Ateşbazlık sanatında farklılıklar ve inivasyonlarla dolu bir kitap şu an elinizde süper bir ateş yutan adam olabilirsiniz. Hem sahne sanatçısı olmak istiyorum hemde çok fazla konuşmadan sahnelerde gösteri sunmak istiyorum diyorsanız ateşbazlık sanatı tam size göre çünki seyirciler susacak sadece sizin gücünüz ve ateşleriniz konuşacak.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net
8- Üstat ateşbaz hasbora ateşbazlığın tüm inceliklerini püf noktalarını sizler için yazdı. Ateşin keyfini çıkarmak istermisiniz? Ateş yutan adam gösterilerinin yeni tekniklerini öğreneceksiniz. Sahne sanatçısı olmak için bilgi gereklidir. Şimdi kendinizi teorik değil sanki pratik öğreniyormuş gibi hisedeceksiniz.
9- Geleceğinize önem veriyor musunuz modası hiç bir zaman kaçmayan ateşbazlık sizi bekliyor. Haydin sahneye çıkın. Ünlü bir ateşbaz olmak ve ateşbazlığın bütün sırlarını öğrenmek istermisiniz. En seçkin ve gözde ateşbazlık karografilerini ve sunumlarını öğrenip farklı bir ateşbaz olabilirsiniz.
10- Ateşbaz sanatçısı tek başına sahneye çıkıp etkileyici harika gösteriler sunduğu için dünyada kabul görmüştür. Dikkate alınmak dikkatle seyredilmek ateşbazlık sanatının öncüsü ve lideri olmak istiyor musunuz? Sahnede kritik durumlar geliştiğinde neler yapmalıyım sorusunun tüm cevapları. İnsanların ihtiyacı olan heyecan duygusu ateşbazlık sanatını popüler ve halkın beğendiği konumlara yükseltmiştir.
11- Ateşbazlık sanatını öğrenirken beklediğiniz önemli engellerin çıkmadığını göreceksiniz. Ateş çemberleri nasıl yarılır. Barikatlar nasıl patlatılır hepsini öğreneceksiniz.
12- Ateş yutan adam olduğunuz da başkalarından daha özel durumda olacağınız için güzel duyguların hepsini doya, doya yaşama şansına sahip olacaksınız.

Ateşbazlıkla ilgili bilgisi olanların bile faydalanacağı nadir eserdir.
Ateş yutan adam filminin başrolünü sizin oynamanız için her şeyi hazırladık. Efsane ateşbaz olmak istiyor musunuz? Ateşbazlığı öğreten birisiyle karşılaşsam ne iyi olurdu dediğiniz odumu? Ateş yutan adam sanatının bombasının pimini şimdi siz çekeceksiniz. Rüzgârı arkanıza alıp sahnelerden salonlara koşacaksınız.
Not: tüm bu fırsatları yakalamışken elinizden bırakmayın. Bu fırsat ele geçecek fırsat değil. Ateşbazlık sanatına ilgi duyan herkese katkı sağlayacak bir kitap sizlerle, Ateşe dair ne varsa bulacaksınız. Yeter ki stilinizi seçin. Özcümle; ateşbazlığın verdiği güzel atmosfer şu an elinizde!
“Rotanızı ateşe çevirmeden ateş yutan adam olamazsınız.” Ateş gibi ateşbaz hasbora





KİTABINIZDAKİLER

Çivilerin camların üzerinde gezmeden, kılıç yutmaya, ateş yemeden ateş yutmaya, ateşleri vücudunuzda gezdirmeden, ateşleri püskürmeye, ateşleri çevirmeden, ateşlerin üzerinde yürümeye hatta ağız içinde ateş yakmaya kadar tüm karografilerin, figürlerinin, sırlarının yanı sıra yeni metotlar ve benzersiz teknikler var.

NEDEN ATEŞBAZ OLMALIYIM

Son dönemlerde ateş yutan adam gösterilerine talebin büyük ölçüde artması dikkat çekmektedir. Diğer sahne showları insanları daha az cezp etmektedir. Zaten ateşbaz gösterileri her dönem dikkatleri üzerine toplamıştır. Bu düzlemde insanlar yeni ve çekici gösterilerin peşine daha fazla düştü. Sizlerde bu talepten faydalanacaksınız.

ATEŞE VE ACIYA ALIŞMANIN SIRLARI

Önce ateşin biçimselliğini ve şeklini inceleyelim. Kuvvetli ateş karşısında yemek pişirenleri görmüşsünüzdür. Uzun süre bu çalışmaları yapanların ateşe alıştığını görürsünüz. Acıya ve ateşe alışmanın yolu ateşle uzun süre birlikte olmaktır. Gerçektende bünye her türlü zorluğa alışıyor. Kırsal kesimde zor şartlarda uzun süre yaşayan insanlar dayanıklı oluyorlar. Bu aktardıklarımız bize tüm sırları açıklıyor.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

YANDI YANACAK YANDI YANACAK

İnsanların merak konusu olan ateşbazlık en ilginç sahne sanatlarından birisidir. İnsanları daha fazla meraklandırmak ve heyecanlandırmak istiyorsanız işte size bir ipucu yazıyorum. Ateşlerinizi yakınız. Seyircilere şimdi eğlenme ve tempo zamanı diyerek onları yönlendiriniz. Hepsi birlikte “yandı yanacak, yandı yanacak” diye tempo tutsunlar. Sizde ateş showunuzu zevkle sürdürünüz. Bu sizin imajınız da olacağı için isim yaparsınız. Ateş karografilerinize ve figürlerinize başladığınızda seyirciler kendiliğinden “yandı yanacak, yandı yanacak” diye tempo tutarlar. Bu yöntemi şöyle düşünebiliriz. İllüzyon sanatçıları nasıl hokus pokus terimi ile özdeşleşmişlerse biz ateşbazlarda “yandı yanacak, yandı yanacak” terimi ile markalaşırız. Yine benim jonglör sanatına kazandırdığım kabul gören ve sevilen bir sloganım var. jonglör gösterilerime başladığımda seyirciler daha önce beni bildikleri için “düştü düşecek düştü düşecek” diye tempo tutmaktalar. Sizlerde sanatınızda tecrübeler edindiğinizde güzel tümceler bulabilirsiniz. Örneğin illüzyon sanatında ben hokus pokus yerine hasbora raxbora diyorum. Bu sloganda özgün olduğu için çok sevildi.





ATEŞBAZLIK GÖSTERİSİ SONRASI YAPILACAKLAR

Dişler düzenli ve özenle fırçalanmalıdır.

Ateş püskürme sonrasında kesinlikle ağız gargara yapılmalıdır.

Duş alınarak vücut temizlenmelidir.

Ayran ve bol su içilmelidir.

Yanıklar oluşmuşsa yanık merhemi sürülmelidir.

(HASBORA FAKİRİZM VE ATEŞ YUTAN ADAM SHOW)
ATEŞBAZLIK NEDİR

Ateşleri yeme +  yutma + püskürtme + vücutta gezdirme + çevirme + döndürme + atma + tutma +  ateşlerin üzerinde yürüme = ateşbazlık

BAŞLARKEN ÖNSÖZ

Ateşle oynamaya dair tüm sırları öğrenecek ateşle hayat bulacaksınız. Yüksek statüler elde edeceksiniz. Atraksiyon sanatları yapabilmeniz için size klavuz olacak tüm bilgileri değerlendiriniz. Geleceğin aranılan sanatçısı olacaksınız. Kitabınızda kılıç yutmadan; çivilerin üzerinde gezmeye; bıçak attırmadan; dirgenlerin camların üzerinde dans etmeye kadar tüm fakirizm gösterilerinin yüzyıllardır gizlenmiş sırları var. Fakirizm konusunda yazılan ilk kitabı elde ettiğiniz için sizleri kutlarım. Fakirizm sanatı tüm gösteri sanatlarının üzerinde kabul edilmektedir. Şu unutulmamalı ve gözden kaçırılmamalıdır. Fakirizm dünyasındaki her şeyi öğreneceksiniz. Artık dünyanın en geçerli ve bulunmaz sanatı olan fakirizm sanatçısı olacaksınız. Fakirist nasıl olunur sorusuna en gerçekçi yanıtlara kavuştunuz. Fakirist olmaya doğru gidiyorsunuz. Biliyorum heyecanlısınız kitabınızın bu başlangıç bölümünü okumadan fakirizmin sırlarını bir an önce öğrenmek istiyorsunuz. Bu yazıları sonrada okurum diye düşüneceğinizi biliyorum. Doğru fakirizmin tüm sırlarını hemen öğreniniz. Bekledim yazılmadı dediğiniz kitap işte yazıldı. Fakirizm sanatının yeni adı siz olacaksınız. Haydi sende fakirist ol yer yerinden oynasın gösterilerinde insan seli oluşsun. Sen nerdeysen insanlar oraya akın etsin. Şimdi fakirist olma zamanı buyrun kitap ve tüm sırlar sizin.


ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net





NEDEN ATEŞBAZ OLMALIYIM

Son dönemlerde ateş yutan adam gösterilerine talebin büyük ölçüde artması dikkat çekmektedir. Diğer sahne showları insanları daha az cezp etmektedir. Zaten ateşbaz gösterileri her dönem dikkatleri üzerine toplamıştır. Bu düzlemde insanlar yeni ve çekici gösterilerin peşine daha fazla düştü. Sizlerde bu talepten faydalanacaksınız.


ATEŞBAZ ATEŞ YUTAN ADAM GÖSTERİLERİ

Ateşbazlık en zor öğrenilen sanatlardan birisidir. Ateş yutan adam gösterilerinin en bilineni ise ateş püskürmektir. Diğer karografiler ise ateş yutmaktır. Demirin ucunda yanan ateşi ağzında söndüren ateşbazı seyretmek seyircileri çok heyecanlandırır. Ateş yutan adam gösterilerinde beklenen bir gösteri ise vücutta ateş gezdirmektir. Bu üç gösteri Ateş yutan adam sanatının temelidir. Bu gösterilerden sonra atma tutma sallama dediğimiz gösteriler yapılır. Ateşli labutların havada dönmesi görsel bir showdur. Ateşli poi çevirme yalnız başına bir gösteri olarak ta kabul edilir. Son dönemlerde ateşbazlık gösterilerinin içersinde sunulmaya başlanmıştır. Ateş yutan adam gösterilerinde sunumu hazırlık ve sahne gerektiren ateşlerin üzerinde yürüme show’u ateşbazlığın doğduğu yıllarda yapılmaktaydı. Hasbora ateşbaz show programım da sahne müsait olduğunda ateşlerin üzerinde yürüme gösterisini yapıyorum. Kitabınızda ateş yutan adam karografilerinin tüm sırlarını ve tekniklerini açıklayacağız.

ATEŞ YUTAN ADAM SHOW


Masanıza yedek ateşli çubuklar koyunuz. Tüm karografilerin çubukları ayrı, ayrı olsunlar.

Masanızda ve çantanızda bir aydınlatıcı alet bulundurunuz.

Ateş yutan adam gösterilerinde çakmak önemlidir. Çakmaklarınıza mıknatıs yapıştırın. Bu yapıştırma işlemini bant sararak yapabilirsiniz. Mıknatıslı çakmaklarınızı benzin kutularınıza tutturabilirsiniz.

Gösteri süresi sonuna kadar yanabilecek ateşleriniz olsun. Çakmaklarınız nemden veya yanıcı maddelerin elinize bulaşmasından dolayı yanmazlar. Böyle durumlarda devamlı yanan ateş sayesinde donanımlarınızı kolayca yakabilirsiniz.

Sahnede kayıp düşmemeniz için ayakkabılarınızın kaygan model olmamasına dikkat ediniz. Püskürdüğünüz ateşler yerleri kayganlaştırır.

Çantanızdaki donanımları iyi görebilmeniz için ışıldak türünde bir aydınlatıcı kullanınız. Alevli aydınlatıcılar kesinlikle tehlikeli olurlar

Yanıcı maddelerinizin şişelerinde renkli geniş bantlar kullanınız. Hangi renk hangi madde olduğunu anlatmalıdır. Örneğin en kuvvetli şekildeki yanıcı maddenize kırmızı bant sarınız. Kırmızı uyarı ve tehlikeyi gösterir.

ATEŞBAZLIĞIN GENEL KURALLARI

Karografilerinizi sıra ile ve anlaşılır şekilde sununuz. Acele yapılan gösteriler seyirciler tarafından algılanmaz. Örneğin önce ateş topu yiyerek başlayıp bitiriniz. Seyirciler karografinin bittiğini anladığı için sizi alkışlayacaklardır. Sonra ateşli çubukları ağzınızda söndürüp seyircilerin dikkatini çekiniz. Bu gösteriden sonra vücutta ateş gezdirme sunabilirsiniz. Seyirciler en çokta bu karografiye şaşırırlar. Ateşlere direk temas vardır. Pür dikkat sizin yanan ateşi vücudunuza nasıl temas ettirdiğinizi izlerler. Elinizin büyüklüğüne göre ayarladığınız ateş çubuklarını yakıp söndürme işlemine geçebilirsiniz. Bu showlarınızdan sonra ise staf, poi veya flower stick çevirebilirsiniz. Gösteri yaptığınız sahne Ateşlerin üzerinde yürüme karografisine müsait değil ise ateşli çubuklarınızı yakıp ayağınızda gezdirebilirsiniz. Gösterilerinizi tüm şekillendirmeleri tamamen size aittir. İstediğiniz gibi hazırlayıp sunabilirsiniz. Benim önerim gösterinizin başlarında sorun olmayacak karografilerle başlamanızdır. Showunuzun başında ateş püskürme ile başladığınızda ateşsel bir olay olmasa bile şöyle olumsuzluklar gelişecektir. Siz sahneye geldiniz ateş püskürme işini yaptınız. Sahneye ateş suyu malzemeleri düşecektir. Bu nedenle sahne kayganlaşacak ve diğer gösterilerimizi yaparken tehlikeler atlatacaksınız. Diğer bir ayrıntı ise seyircilerin üzerine zararsız bile olsa yanmamış kıvılcımlar düşecek seyircileri rahatsız edecektir. Seyirciler ateş gösterilerinin en başında sahneye daha fazla yaklaşırlar. Ateş püskürme karografisinin gösterilerin başına alınması istenmeyen ateş yutan adam kazalarının da baş nedenidir. Püskürülen ateşlere kıvılcımlar düşeceği için yangınlar oluşmaktadır. En önemli ayrıntı ise ateşlerin sıvılarının üzerinize gelmesi sonucunda diğer karografilerinizi sunarken alev alması en büyük tehlikedir.

Not: Ateş karografilerinizi liste halinde yazıp masanıza koyunuz. Listeye göre çalışmalara devam ediniz.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net


ATEŞ MALZEMESİ HAZIRLIKLARI

Ateş yutan adam sanatı görsel ve performans içeren bir sanattır. Sahnede kullanacağınız malzemelerin güzel görünmesine özen göstermelisiniz. Kumaşlarınız nasıl düzgün olur şimdi o yöntemi yazacağız. Ateş toplarınızı hazırlarken şerit kumaşlarınızı keserken dağılmaması için keseceğiniz bölüme koli bandı yapıştırınız. Bandı yapıştırdığınız yerin ortasından kesiniz. Kumaşınızın iplerinin sarkmadığını göreceksiniz. Yanmayan iplerde aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Bu anlattıklarımızı şu şekilde öğrenebiliriz. Bir halatı kestiğimizde kesilen parçalar hemen açılır. Bizde bunu önlemek için şerit kumaş ve iplerimizde bant sistemini uygulayacağız.

En önemlisi ise ateş yutan adam malzemelerinizi Sahne ekipmanlarınızı masadan alınacak şekilde dizin. Örneğin bir donanımınızı alırken diğerleriyle karışmamasına özen gösterin. Poileri elinize kolaylıkla takabilecek şekilde yerleştirin.






ATEŞ GÖSTERİSİ ATEŞLERLE SAVAŞTIR

En iyi eğitim savaş anındaki zayıflıkların neler olduğunu nelerin tehlike olduğunu tecrübe etmektir. Bu tecrübeleri yeni savaşçılara önemle anlatmak savaşlardaki ölümleri bitirecektir. Böyle yapılmazsa her ateş gösterisi kazalarla sonuçlanmaya devam edecektir.

Ateş yutan adamlar saçlarından yanarak kaza geçirirler. Bunun tek önlemi deriden yapılmış bir şapka takmaktır. Saçımızı kısa tutmakta çözüm olacaktır.


Ateş yutan adam gösterileri yaparken vücudunuzda yanma gerçekleştiyse süngeri ıslatıp yanık bölgenin acısını zayıflatabilirsiniz. Hastaneye gidene kadar acılardan kurtulmuş olursunuz. Yanınıza sünger almadıysanız bir kumaştan da faydalanabilirsiniz.

Bir tane yedek çakmağınızı lastik bağlayıp ateşbazlık kostümünüzün kemerine tutturunuz. Çakmaklar ıslanıyor ve yanmıyorlar böyle durumlarda kullanırsınız…


ATEŞLİ YANAN ŞAPKALARLA SHOW

Ateş yanan şapka ile yapılan gösteriler çok harika olmaktadır. Ateş yanan şapkalar özel üretimdirler. Şapkanızı önceden yanıcı madde ile ıslatınız. Ateşli şapka gösterisini ilk olarak yapabilirsiniz. Anons edildiğiniz zaman şapkanızı yakıp sahneye çıkınız. Herkes şaşkınlık içinde size bakacaktır. Şapkanız yanmaya devam etsin siz ilk olarak hangi gösteriyi yapmaya karar verdiyseniz ona başlayabilirsiniz. Yanan ateşbaz şapkalarının sadece üst kısmı yanmaktadır. Başınıza ısı geçirmeyecek şekilde imal edilmiştir. Ateşli şapka gösterisi size karizma kazandırır.

AĞZINIZDA YANAN ATEŞ İLE ÇUBUKLARINIZI YAKMA

Ateşbazlık sanatının en dikkat çeken ilginç karografilerinden birisidir. Ağzınıza ateşli topu alıp söndürmeden üfleyince ateşler çıkacaktır. Çıkan ateşlerin önüne ıslatmış olduğunuz çubuğu tuttuğunuzda yandığını gören seyirciler çok şaşıracaklardır.

Bu karografinin şu versiyonuda vardır. Ağzınıza yanan çubuğu alın. Bu esnada ağzınıza ateş alınız. Bu tekniği uygularken kafanızı yerle paralel hale getiriniz. Ağzınıza aldığınız ateşi dışarı doğru üfleyiniz. Ateş yutan adam sanatının en ilginç gösterisi olduğunu söyleyebiliriz.






ATEŞ DANSI STAF ÇEVİRME

Staf çevirme yalnız başına bir görsel showdur. Sadece staf çevirerek gösteri yapan sanatçılar vardır. Staf nasıl çevrilir stafınızı nasıl hazırlarsınız hepsini öğreneceksiniz. Ben ateşbaz hasbora olarak stafımı ateş püskürme karografilrinde bile kullanmaktayım. Staf çevirme çalıştıktan sonra ateş püskürme yapıyorum.

STAF NEDİR

Staf bir ile iki metre boyları arasında sopalardan yapılan ateş yutan adam malzemesidir. İki ucunda kumaştan ağılıklar bulunur. Bu sarılacak kumaşın en uygunu kevlar kumaştır. Gösterilerinizde binlerce kez hiç değiştirmeden yakabilirsiniz.

PIRPIRLI STAFLAR

Ateşe dayanıklı plastik malzemelerden yapılan pırpırlar staf dönerken harika bir görsellik oluşturur. Staf üzerinde flower stick gibi pırpırlar bulunur. Bu pırpırlar demonte de olabilirler. İstenildiğinde staftan ayrılabilecek şekilde üretilirler. Pıpırların montajı çıtçıtlı olarak ta yapılır. Pırpır genişliklerinde genel bir ölçü bulunmamaktadır. Çok ince veya kalın pırpırlar olmaktadır. Pırpırlar stafın yanan kısmınada gelebilir, diğer yönede siz istediğiniz şekilde montalayabilirsiniz.

Not: Stafların uç kısımlarına deri kılıflar hazırlanabilir. Bu kılıflar prova yaparken takılırsa stafın yıpranması önlenir.

STAFI İKİ ELLE DÖNDÜRME KAROGRAFİSİ

Stafınızı yaktıktan sonra ilk karografi olarak başlayabilirsiniz. Stafı ayakta duracak halde tutunuz. Dikey olarak vücudunuza yanaştırınız. En çok kullandığınız elinizi ters olarak gözünüzü kapatmış farz ediniz yani elinizin içi seyircilere dönük olacak şekilde. Daha net söylemle elinize baktığınızda elinizin dışını görüyorsunuz. Şimdi hazırlığımızın bir kısmı tamamlandı. Dikey olarak duran stafı elinizi hiç döndürmeden götürerek tutunuz. Öbür elinizi ise aynı şekilde yüzünüze kapatın ve diğer eliniz gibi alttan kavrayınız. Şimdi çevirmeye başlayabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz nokta ellerinizi seri olarak yer değiştireceksiniz. Bu karografiyi ilk başta yapmanız uygun olacaktır. Seyircilere merhaba diyerek açılış konuşması yapabilirsiniz. Bu karografide dikkat edeceğiniz davranış şöyledir. Ne fazla hızlı ne fazla yavaş çeviriniz. Bu karaografiden sonra avuç içi karografisine geçebilirsiniz.

STAFI AVUÇ İÇİNDE DÖNDÜRME KAROGRAFİSİ

Staf karografilerinin sırasını kendiniz tespit edersiniz. Stafı iki elle çevirmeye alıştıktan sonra bu harekete geçmeniz kolay olacak. Stafı iki elinizle çevirmeye başladınız devam ediyorsunuz en uygun bir zamanda tek elinize alıp avuç içinizde çevirmeye devam ediniz sonra stafı arka tarafınızdan götürerek diğer elinize alınız. Zamanlamanız veya shovunuzu uzun tutmak istiyorsanız elleriniz arasında değişme yapabilirsiniz. Bu avuç içinde çevirme karografisi size zor gelmeyecek karografilerden birisidir.  Stafı başparmağınız ve işaret parmağınızın arasına getiriniz. Parmaklarınızın bittiği etli kısma yapıştırınız. Şimdi staf hangi elinizdeyse o elinizi yana doğru açınız. Kolunuz dirsekten tamamen açık durumda olsun. Bu hareket anlaşılır ifadeyle elinizi yanınızdaki birinin omuzuna atmış gibi düşünebilirsiniz. Şimdi bu şekilde stafı çevirmeye devam ediniz. Daha sonra yapacağınız hareket şöyledir. Çevirdiğiniz stafı arka taraftan götürerek diğer elinize vermek ve o elinizle çevirmeye devam etmektir. Bu karografiden sonra stafı el üzerinde saat yönünde döndürme karografisine geçebilirsiniz.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

STAFI EL ÜZERİNDE SAAT YÖNÜNDE DÖNDÜRME KAROGRAFİSİ

Etkili bir karografidir. Stafı elinizin üzerinde geriye çevireceksiniz. Ayrı bölümlerde açıklamamın nedeni karmaşıklığı azaltmak içindir. Şimdi yine stafı elinize alıp paralel olarak tutunuz. Bu tutuş şeklimize bir açıklık daha getirecek olursak şöyledir. Birisine bir şaka yapmak istediğimizde ellerimizi yumruk yapar ve bir nesneyi elimizin içine saklarız. Ellerimiz kapalıyken nesne hangisinde dediğimizde elimiz yumruk şeklindedir. İşte bu şekildeyken elimizde staf olacak ve biz elimizdeki stafı ters olarak çevireceğiz. Bir öncekinden biraz daha pratik yapmamızı gerektiren bu karografi en ilginç görünen karografilerden sayılmaktadır. Bileklerimizi döndürmeye alıştırdığımızda bu karografiyi kolaylıkla yapabileceğiz. Bu karografiden sonra elinizin elinizin içinde çevirme karografisine geçebilirsiniz.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

STAFI EL ÜZERİNDE TERS YÖNDE DÖNDÜRME KAROGRAFİSİ

Staf çevirme gösterisine alıştıktan sonra biraz fazla çalışmanız gereken bir karografidir. Yapacağınız pratik ise şöyledir. Elinize stafı alınız. Stafı vücudunuza paralel olarak tutunuz. Avuç içiniz yukarı gelmelidir. Şimdi stafı tam tur dönecek şekilde döndürüp elinizin üzerinden takla attıktan sonra tutup döndürmeye devam ediniz. Bu karografiyi çalışırken ilk sıralarda stafınız yere düşecektir. Ancak biraz sabırlı olursanız staf hiç düşmemek üzere elinizde dönmeye devam edecektir. Bu karografiden sonra geçeceğimiz karografi stafı parmak arasında döndürme karografisi olacaktır. Nedeni parmak arasına stafı getirmek kolay olmaktadır.

STAFI PARMAK ARASINDA DÖNDÜRME KAROGRAFİSİ

Bu karografiye alışmak için elinize kalem alıp çevirmeye başlayabilirsiniz. Sistem aynı şekilde yürümektedir. Kalemle bir süre pratik yaptıktan sonra stafla çalışmaya geçebilirsiniz. Stafı çevirirken başınızın üzerine kaldırıp çeviriniz. Başka türlü uygun olmayacaktır. Nemi anlatmak istiyorum?  Staf biraz ağır olduğu için yere paralel çevrilirken staf aşağıya kayacaktır. Yukarıda kaymış olsa bile parmaklarımızın arasına yerleşecek ama hiçbir yere düşmeyecektir. Biz parmaklarımızla kontrol ederek stafımızı kolaylıkla çevirebiliriz. Bu karografi güzel ve harika bir görünüm vermektedir. Flower stick çalışırkende bu karografiyi sunabiliriz. Hem de flower stick ağır olmadığı için vucudumuzun her noktasında çevirme imkânımız olacaktır. Stafı parmak arasında çevirdikten sonra stafı atıp yakalama karografisi en uygunu olacaktır.

STAFI ATIP YAKALAMA KAROGRAFİSİ

Stafı havaya atma karografisini neden sona bıraktık derseniz final karografiye uygun olduğu için diyebiliriz. Siz elinizde tuttuğunuz stafı yükseğe atıp yakayayınız. Hangi elinizle attıysanız diğer elinizle yakalayınız. Ben çelik çomak oynama şansını elde eden bir çocukluk yaşadığım için buna benzer karografileri çocukluğumdan beri biliyorum ve güzel çalışıyorum. Sizlerde birkaç kez pratik yaptığınızda sorun yaşamayacaksınız.

STAFIMI NASIL YAPARIM?

Staf yapımı için metal boruya ihtiyacınız olacak. Burunun uçlarınada yanmayan kumaşı rulo şeklinde saracaksınız. Poilere nasıl sarıyorsak sistem aynı şekildedir. Burunun ortasını belirleyip kaymaz bir kumaş sarabilirsiniz. Bu kumaş ince bir kadife olabilir. Kumaşı rahat sarabilmeniz için şerit haline getirip sarabilirsiniz. Kumaşın boyu yirmi otuz santim olabilir. Kumaşın uç kısımları açılmaması için bant yapıştırabilirsiniz. Stafınızın yanacak olan uçlarına takacağınız kumaşı vida ile delerekte tutturabilirsiniz. Stafın demiri kalın olduğu için vidalama yapabilirsiniz. Diğer ateşbazlık donanımlarınız olan ateş yeme, yutma, elde söndürme veya vücutta gezdirme donanımlarınızın demir çubukları ince olduğu için vidalama önermedim. Stafınızın kumaşının açılmaması için telde kullanabilirsiniz.

STAFIN UCUNDAKİ VOLKANLAR

Stafınızı hazırlarken uçlarına volkanlar takabilirsiniz. Volkanları takacağınız aparat portatif olmalıdır. Böylece gösteri sonrası yeni volkanlarınızı kolaylıkla takarsınız. Daha güzel bir görüntü oluşacağı için hazırlamanızı öneriyorum. Volkan yöntemini poilerinize de uygulayabilirsiniz.







ATEŞ DANSI POİ ÇEVİRME

Ateşli poi çevirme gösterilerinde dans bilginizde olmalıdır. Ateşli poi karografisinin figürleri çok fazladır. Bundan dolayı tek başına ateş dansı gösterisi sayılmaktadır. Siz ateşbazlık sevdalılarının ateş dansınıda öğrenmesini istedim. Ateşbaz hasbora olarak ateş yutan adam gösterilerime poilerimide götürüp ateşli poi show’da sunmaktayım. Sizlerde bu ayrıcalıktan bu farklı gösteriden faydalanacaksınız. Ateş dansı iki tane ateşli poi ile yapılır. Poilerinizin yapımınıda anlatacağım kendi poilerinizi rahatlıkla yapacaksınız.

ATEŞLİ POİ

Pek çok modeli olan ateşbazlık donanımıdır. İki tane poi ile çalışılır. Zincir veya bisiklet telinin ucuna ağırlık bağlanarak elde edilir. Yanmayan iplerden olan çeşitleride vardır.


Poilerin özelliklerine gelince hepsinin ucunda ağırlık vardır. Ateşleri yanınca görsel olarak daha harika görünürler. Poi çevirme bir aşk bir sevdadır. Hem vücudumuzun tüm kaslarını hareketlendirir; hem de beynimizi rahatlatır. Poi çevirmeyi öğrenenler çok iyi bir dansçıda olurlar. Ülkemizde düzenlenen ateş yutan adam festivallerinde poi sanatçıları çok sevilmektedirler. Sadece poi ile gösteriler yaparlar. Biz ateşbazlar ise hiç olmasa toplarımızı çemberlerimizi ve labutlarımızı almalıyız. Poi çeviren üstatlar ise sadece poileri ile gösterilerini tamamlarlar. Poi çalışanlar formunu her zaman korurlar. Ben hiçbir poi sanatçısını kilolu görmemişimdir. Bu sanatçılara yurt dışından gelen poi sanatçılarıda dâhildir.

ÇARPRAZ POİ ÇEVİRME KAROGRAFİSİ

Poi bir sanattır, siz ateşbazlar önce poilerinizi yakmadan çalışınız. Poi çalışmalarında önce tek poi ile çalışmalısınız. Poi karografilerinin müzik eşliğinde yapılması gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor. Ancak eğitimlerinizde olanaklarınız yoksa sorun etmeyiniz. Önce elinize bir tane poi alınız. Poinizi bedeninizin ters istikametine doğru götürüp ‘S’ harfi çiziniz daha sonra bu ‘S’ harfini tersten çizince sekiz şekli oluşacaktır. Aynı çalışmaları diğer elinizle de yapınız. Daha sonra bu hareketi iki elinizle yapmalısınız. Poi dansının en karizmatik görünen karografilerinden birisi sayılan bu hareket sizi ilk sıralarda biraz zorlayacaktır. Vazgeçmeden provalara devam ettiğinizde karaografiyi rahatlıkla yapabileceksiniz. Poi dansının alt yapılarından en önemlisi poiyi benimsemek ve sevmektir. Sizlere bir çok poi figürü yazacağım siz en çokhangisi hoşunuza giderse onunla ilgilenebilirsiniz. Bu karografiyi sunabilmeniz için çarpraz çevirmeyi algılamanız gereklidir. Bileklerinizin harekete alışması için devamlı çalışınız.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

BİSİKLET VEYA PERVANE KAROGRAFİSİ

Pervane şeklinde poi çevirebilmeniz için elinize bir tane poi alınız. Karnınızın hizasına gelecek şekilde daire çizmeye başlayınız. Aynı şekilde diğer elinizi de alıştırınız. Bu hareketi kavramanız için şu örneği yazabilirim. Elinizde bir makara var bir elinizle makarayı tuttuğunuzu farz edin. Diğer elinizle de ipi makaraya sarıyormuş gibi düşündüğünüzde hareketin nasıl yapılacağını anlayacaksınız. Makarayı yok sayıp poinizi aynı istikamette çevirmeye devam ediniz.  Beyniniz alışınca poilerin ikisini aynı anda çevirebileceksiniz. Bunu başardığınızda en güzel karaografiyi öğrenmiş olacaksınız. Bu karografinin bir önemi ise şöyledir. Çevirme pozisyonlarınızı karnınızın hizası değil de daha yukarıda yanda vs çevirirseniz bütünsellik oluşturmuş olursunuz. Poi sanatı hareketleri ne kadar uyumlu birleştirirsek o derece güzel görünürler.

İKİ ELLE DAİRE ÇİZME KAROGRAFİSİ

Bu gösteriye hazırlanmak için elinize bir tane poi alınız.  Bu hareketi başarmanız için ilk yapacağınız pratik şöyle olmalıdır. Elinizde bir kalem var siz bir daire çiziyorsunuz. Bu daireyi karnınızın hizasında çizer gibi poinizi çalışacaksınız. Aynı şekilde diğer elinizi de çalıştırmayı ihmal etmeyiniz. Bu hareketi kavradığınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Ayni işlemi kafanızın üzerinde çevirerek gösteri yapabilirsiniz. Ben en çokta kafamın üzerinde çevirmeyi tercih ediyorum.

POİ İLE İP ATLAMA KAROGRAFİSİ

Bu karografiyi öğrenebilmeniz için iki poi ile başlayabilirsiniz. Yurt dışındaki poi sanatçılarının en çok uyguladığı bir karografidir bende severek yapmaktayım. Elinize aldığınız poileri aynı ip atlar gibi ileri doğru sallayınız ve tam daire çiziniz. Diğer daireyi çizerken tam olarak geri dönüp poilerinizi yine çeviriniz. Daha sonra yine ilk başladığınız yöne dönünüz.

POİLERİMİ NASIL HAZIRLARIM

Poilerinizi hazırlamak için yanmayan kumaşa zincire ve birkaç kolay bulunan malzemeye ihtiyacınız olacak. Poi yapmaya başlamk için bisiklet telimi yoksa zincirmi kullanacaksınız ona karar vermelisiniz. Daha kolay olan zincirli poi yapımını yazıyorum. Oniki santim boyunda bir ahşap süpürge sapı kesiniz. Süpürge sapı yerine kare çıtada kullanabilirsiniz. Kare tahtanızda oniki santim olmalıdır. Süpürge sapının etrafını yanmaz kumaş olan kevlar ile sarınız. Kumaşınızı sarmaya başlayınca uygun boylarda çivilerle sabitleyiniz. Yoksa ahşap üzerinde döner ve kurtulur. Kumaşınızı tahtaya en son ucunuda tutturabilmeniz için  üzerine çivi çakabilirsiniz. Ayrıca tellede bağlayabilirsiniz. Hazırladığınız bu ateş topunu çok küçük olmayan bir vida ile zincirinize vidalayınız. Zincirin diğer ucuna yani elinizle tutup sallayacağınız bölümü şu şekilde hazırlamalısınız. Yapacağınız sapı anlamanız için şu örneği vereceğim. Tek elinizin sığacağı şekilde çanta sapı düşünün. Zinciri bu şekilde katlamadan önce elinizi acıtmaması için bir hortum takıp telle sağlamca bağlayınız. Ateşlerle dans edeceğiniz için daha dayanıklı olması için biz ateşbazlar vidalı klemens kullanırız. Bisiklet teli kullanacaksanız elinizle tuttuğunuz bölüme kablo kabı kullanınız. İçersinde üç tane kablo olan antigron olarakta bilinen kablo alıp içindeki kabloları bir pense yardımıyla çıkarın. Elde ettiğiniz kablo dışını hortum yerine kullanınız.


ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net



ATEŞBAZ OLMANIN SIRLARI

Ateşbaz sanatçısı olmanın tekniklerini bulacaksınız. Bir ateşbazı seyrederken ne görürüz. Ateşbaz ateşle akraba gibidir. Ateşin yaktığını ve yakabileceğini asla düşünmez. Sizde aynısını yaparak ateşbaz olabilirsiniz. Ateş sizi kesinlikle yakmayacakmış gibi yoğunlaşınız. Bir an bile ateşin yakacağını düşünmeyiniz.

ATEŞLİ ÜÇ TOP ÇEVİRME

Ateşli toplarınızı önce küçük boy olarak çalışınız. Toplarınızın üzerine az ateş dökünüz. Elinizi ateşe alıştırdıysanız sorun yaşamazsınız. Önce tek top çalışmalısınız. Sonra iki topa geçip en sonunda üç top çevirmeye başlayınız.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

DEMİR YEME KAROGRAFİSİ DONANIMINI HAZIRLAMAK

Bir metre boyunda bir demirin ortasına on santimlik bir yanmayan kumaş sarınız. Ateşli demir yeme donanımınızı yapmak için oklava kalınlığında bir demir yeterli olacaktır. Genel bilinen ölçü budur, ancak siz biraz kalın veya biraz ince yapabilirsiniz. Yapacağınız donanımın elinizle tuttuğunuz yerine her hangi bir süsleme yapabilirsiniz. Örneğin renkli bir deri kumaş kaplayabilirsiniz.

DEMİR YEME KAROGRAFİSİNİ SUNMAK

Kumaşa yanıcı sıvı dökünüz yanmaya başaldığında demiri paraelel olarak başınızdan yukarı kaldırınız. Demirin yanan kısmını ağzınıza doğru getirip yemeye başlayınız. Anlaşılır bir söylemle elma veya armut yer gibi yemeye devam ediniz. Bu karografinin görsel showu çok etkilidir. Çok harika göründüğü için tüm etkinliklerin aranılan ateşbaz sanatçısı olursunuz. Gösteriyi en etkili bir şekilde sunabilmeniz için önce küçük boy ateşlerle çalışmalısınız. Bu karaografi diğer ateş yemelere göre çok kolaydır.

ATEŞ GEZDİRME KAROGRAFİSİ

Elinize iki tane ateşli çubuk alıp ateşlerini yakınız. Ateş gezdirirken elinizde yanan ateşli çubuğu bileğinizden gezdirmeye başlayarak kasık bölgenizde sonlandırınız. Daha sonra çarpı oluşturacak şekilde diğer bileğinizden diğer yana doğru gezdiriniz. Daha sonra iki ateşli çubuğu çarpraz gelecek şekilde sırt bölgenizde çarpraz olarak gezdirmeye devam ediniz. Ateşli çubuklar kendiliğinden bir iz yapacaktır. Siz ateşli çubuklarınıza kırmızı veya mor boya dökerseniz, daha ilginç bir görünüm olacaktır. Diğer güzel görüntüleri sizlerde bulup showlarınıza katabilirsiniz. Örneğin geometrik şekillerden esinlenebilirsiniz.

ATEŞ PÜSKÜRME KAROGRAFİSİ

Ateş püskürürken staf veya devil stick kullanmıyorsanız iki tane ateşli çubuk kullanınız. Ateşli çubuklarınızı yaktıktan sonra ahenkli hareketler yapınız. Daha sonra iki çubuğu birbirine değdiriniz. Daha sonra ağzınıza yanaştırıp biraz havaya kaldırıp püskürünüz. Ateşi tam yukarı doğru püskürürseniz ateşler üzerinize gelir. Ağzınızı silmek için yanınızda kâğıt veya kumaş mendiller bulundurup ihtiyaç hissettiğinizde ağzınızı siliniz.

Ateş püskürmelerde en önemli jargon rüzgârı arkanıza almaktır. Rüzgâr arkanızda olursa ateş yutan adam kazalarından kurtulursunuz. Hem de ateşler daha ilerilere ve yükseklere giderek güzel görüntüler oluşur.

GÖRÜŞLERİNİZ VE ÖNERİLERİNİZ BÖLÜMÜ

1- Kitapla ilgili düşünce görüş önerilerinizi bizlerle paylaşmak ister misiniz?

2- Sahne sanatlarıyla ilgili başka kitaplar okumayı düşünürmüsünüz.

3- Kitapta bulamadığınız ve öğrenmek istediğiniz başka bilgiler varmı?

4- Hasboranın daha önceki yazdığı illüzyon, karagöz, ateşbazlık cesaretli olmanın yolları kitaplarını okudunuzmu?

5- İsteklerinizi bize bildirdiğinizde kesinlikle değerlendirilecek ve bilgilendirileceksiniz.

Ateş gibi ateşbaz hasbora




ATEŞBAZ SANATÇISI OLDUĞUNUZDA SİZİ BEKLEYEN ETKİNLİKLER

Sizler ateşbaz olduğunuzda en seçkin toplantılara davet edileceksiniz. Ben ateşbaz olarak gittiğim yerleri sizler için yazdım. Sizler teknolojiyi daha iyi bildiğiniz için iş alanlarınızı daha üst seviyelere yükseklere taşıyacaksınız.

Fuarlar
Sünnet düğünleri
Bayii toplantıları
Kongreler
Stk etkinlikleri
Temel atma törenleri
Belediyelerin etkinlikleri
Motivasyon toplantıları
Özel gün kutlamaları
Seminerler
Ürün tanıtımları
Şenlikler
Doğum günleri
Festivaller
Resepsiyonlar
Sanatçı eserlerinin tanıtımları
Mezuniyet kutlamaları
Düğünler
Açılışlar
Davetler

Konserler



KAZALARI BASİT TEKNİKLERLE ÖNLEME

Ateş yutan adam gösterilerinizde alacağınız önlemlerden biriside deriden yapılmış bir şapka takmanızdır. Ateşbaz kazası yapan sanatçılarımız çoğunlukla saçından yanmaktadır. Saç bölgesi de beynimizle bağlantılı olduğu için tehlike içermektedir. Ben ateşbaz hasbora olarak bunu bildiğim için saçlarımı kesinlikle uzun tutmuyorum. Buna rağmen deri şapkada takmaktayım.


YANIKLARI AZ ZARARLA ATLATMAK

Yandığınızda çok fazla hareket etmemeye dikkat ediniz. Denenmiş ve bilinen bu metod yanlış değildir. Yapacağınız tek çözüm budur. Sağlık kuruluşuna gittiğinizde ise yanık pansumanı dedikleri işlemi yapacaklardır. Bu işlemde oluşan baloncukları patlatıp merhem sürmeden başka bir şey değildir. Ağrı fazla ise ağrı kesici verirler. Vücudunuza siz kendiniz yanık pansumanı yaptıysanız üzerini sarmanızda sakınca yoktur. Nedeni ise dış etkenlerden korumaktır. Vücudunuzda baloncuk oluştuysa ya temiz bir kürdan veya ucu ısıtılmış iğne ile patlatınız. Acıya dayanabilirseniz patlattığınız yanıkları tamamen kazıyınız, böyle yaparsanız yanık yeriniz hemen iyileşir. Yanık sonrası çok su içmeyi unutmayınız. Vücudunuz yandığında acı hissedeceksiniz bir süre sonra her şey düzelecektir korkmayınız. “Kazanın neden olduğunu en iyi kazayı yapan bilir sizde yaptığınız kazayı asla tekrar etmeyeceğinizi önlem alacağınızı biliyorum”. Kaynakçılar yanlarında göz damlası bulundururlar, bizlerde yanık merhemi bulundurabiliriz. Yanık merhemi bulundursanız bile ilk yandığınızda yanığı acilen kapatmalısınız. Merhem daha sonraki iş olmalıdır. Yanık merhemi bulundurma kararını size bırakıyorum. Yandığınız zaman antibiyotik ve ağrı kesici içmenizin kesinlikle sakıncası yoktur. Doktora gitmeden önce içtiyseniz doktora antibiyotik ve ağrı kesici aldığınızı bildiriniz.

ATEŞBAZLIK VE YÜKSEK IŞIKLAR

Ateşli olan çevirmelerinizi her tür ışık ortamında deneyiniz. Gündüz çevirmede başarılı olduğunuzda gece provalarına devam ediniz. Her tür ışık ortamını göz önünde bulundurunuz. Örneğin klip çekimlerinde biz ateşbaz sanatçılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Klip çalışmaları genelde yüksek ışık ortamında yapıldığı için hazırlıklı olmalısınız. Ateşbazlık sanatı genel olarak hava karardıktan sonra yapılmaktadır. Özcümle karanlığa alışmalısınız.


SAHNE BOŞLUKLARINI ÖNLEMENİN RACONLARI

Ateş gösterileri yaparken size çeşitli donanımlar gerekecektir. Ateş gösterilerinizin sorunsuz geçmesi için bu donanımlarınızı kontrol ediniz. En önemliside aynı donanımı diğer bir karografide kullanma planı yapmayınız. Örneğin ateş yeme çubuklarınızı elde ateş söndürme karografisinde kullanmamalısınız. Hepsi ayrı, ayrı olsunlar. Her karografinize değişik donanım kullanırsanız sahne boşluğu da oluşmamış olur. Örneğin ağızda ateş söndürme çalışacaksınız. Ateşli çubuklarınızı ıslattınız yaktınız showunuzu yaptınız. Ağzınızda ateş söndürdüğünüz çubukların görevleri bitti ve bir kenara kaldırdınız. Şimdi elinizde ateş söndüreceksiniz yeni çubuklarınızı alıp yaktınız ve elinizle söndürdünüz. Bu şekilde showunuz güzel geçecektir. Oysa ateş yeme çubuğunuzu ağzınızda söndürdükten sonra aynı çubukları elde ateş söndürme karografisinde kullanmaya kalkışırsanız şöyle bir durum gelişecektir. Siz çubukları tekrar ıslatırken zaman kaybıyla birlikte sahne boşluğu oluşacak seyirci sıkılacaktır. Hâlbuki siz ağzınızda ateş söndürdünüz sonra hemen ıslatılmış olan hazır çubukları alıp elinizde söndürmüş olsaydınız çok harika bir görüntü oluşacaktı. Diğer donanımlarda da aynı özeni gösterirseniz başarılı olursunuz. Örneğin ben ateşbaz hasbora olarak her karografi için ayrı çakmaklar bulundururum. Bu tedbirlerimin yanı sıra masamda sürekli yanan ateşlerde olmaktadır. 



STAFINIZ KATLANIR ŞEKİLDE OLMALIDIR

Staflarınızı katlanır şekilde hazırlarsanız her yere götürme olanağınız olur. İki veya üçe katlanacak şekilde hazırlayınız. Bir tornacıdan yardım almanız yeterli olacaktır. Sökülüp takılacak şekilde hazırladığınız staflarınızı çantanıza bile yerleştirebilirsiniz. Bu sistemi size neden öneriyorum derseniz! Şehir dışı turnelere giderken hiç zorluk çekmezsiniz. Stafınız çantanızda olduğu için unutma sorununuzda olmayacaktır. Oysa çantanızın dışında olduğunda nakliye anında stafınız kaybolabilir. Stafınızın uçlarına deriden kese şeklinde torbalar diktirip geçiriniz. Daha geç yıpranacak ve sizi maaliyetten kurtaracaktır. Başka bir faydası ise diğer ateşbazlık malzemelerinizin kirlenmesini önleyecektir.


ATEŞLERİN ÜZERİNDE YÜRÜME KAROGRAFİSİ

Ateşlerin üzerinde yürüme çalışırken yolda yürüyormuş izlenimi vermelisiniz.

ATEŞLERİN ÜZERİNDE YÜRÜME PRATİĞİ


Güneşin çok olduğu dönemlerde yalınayak geziniz, ateşlerin üzerinde yürümenin ilk alt yapısı ayaklarınızı ısıya alıştırmaktır. Ateşbaz showlarının en ilginç karografilerinden birisidir. Önce küçük ateşler yakarak pratikler yapmalısınız. Denemeleriniz sonucunda ateşin size alıştığını ve sizinle dost olduğunu anlayacaksınız. Bu karografiyi yapmadan önce ateşe kendinizi alıştırınız. Bu showunuzu sonlara bırakınız. İlk başlarda yapmaya çalışırsanız başarınız azalır. Beyin ateşi ilk gördüğünde tehlikeli olarak algılar. Daha sonra ise sizin telkinlerinizle alışır. Ateşlerin üzerinde yürüme karografisi sunmak için uygun sahneler olması gerekir. Gideceğiniz gösteri alanının ne durumda olduğunu öğreniniz.



DİZİ VE SİNEMA ÇEKİMLERİNDE ATEŞBAZLIK

Ateş yutan adam gösterilerinde yanma kazalarının yanı sıra düşme kazaları da çok olmaktadır. Ateş püskürdüğünüzde yanmayan ateşli sıvılar yere döküleceği için zemini kaygan yapar. Sizde ateş püskürme esnasında sıvıların döküldüğü yere basarsanız dengenizi sağlayamayıp düşersiniz. Ateş yutan adamlar dizi ve film çekimlerine davet edilmektedir. Bu çekimler tekrar gerektiği için defalarca ateş püskürmelisiniz. Yerler tamamen ıslanacaktır. Sizlerde bu ıslak zemine basarsanız düşersiniz. Özetleyecek olursak klip çekimleri veya reklam çekimlerinde kesinlikle dikkatli olunuz. Kaymayan ayakkabılar giymenizde sizi düşmekten koruyacaktır. Sizinle şunu paylaştığımda ne anlatmak istediğimi anlayacaksınız. Dizi ve sinema çekimlerine gittiğimde kayganlaşan zemini silmek için pamuklu kumaşlar götürüp ıslanan zemini kendim siliyorum. Özcümle; kendi önleminizi kendiniz almalısınız.

ATEŞBAZLIK BATTANİYESİ

Ateşbazlık gösterisi yapacağınız yerlere ateşbazlık battaniyenizi götürünüz. Biz ateşbazların ateşbazlık battaniyesi dediği battaniyeyi her boyda alabilirsiniz ve özel ölçülerde yaptırabilirsiniz. Yangın battaniyesi derseniz kolay bulursunuz. Yanmayan kumaştan yapıldıkları için tehlike anında yangın büyümeden söndürürsünüz.

YANMAZ KUMAŞLAR YERİNE NE KULLANMALISINIZ

Ateşbazlık malzemelerinizin imalatı için kullanacağınız yanmayan kumaşları bulmakta zorluk çekerseniz, eskiden gaz lambalarında kullanılan fitiller vardır. Bu fitilleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Diğer asıl yanmaz kumaşlar kadar dayanıklı olmasa bile işinizi görecektir. Yine en kolay bulabileceğiniz geç yanan kumaş havlu yapımında kullanılan kumaşlardır. Bunlardan da faydalanabilirsiniz.


ATEŞBAZLIK DONANIMLARINIZI SÖNDÜRMEK

Ateş show yaparken ateşlerinizi yakmadan önce nasıl söndüreceğinizi planlayıp hazırlayınız. Ateşli poileri ve stafları söndürmek için kesinlikle hazırlık yapmalısınız. Gösteriden sonra hemen söndürürseniz daha fazla dayanıklı olurlar. Ateşlerinin kendiliğinden sönmelerini beklemeyiniz. Söndürme işleminin en kolay ve mantıklı yolu ıslak bir kumaşa sarmaktır. Kumaşınız pamuklu olursa sorun yaşamazsınız. Pamuklu kumaşa en anlaşılır örnek havlulardır.
 
ATEŞLİ ÇUBUK YUTARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

Ateşli çubuk yutma karografisini sunarken görsel olması için iki veya daha fazla çubuk kullanabilirsiniz. Tek çubuk kullanmayınız. Ateşli çubuk yutarken çubuğu dilinizin altına gelecek şekilde sokmayınız. Dilinizin üstüne doğru getiriniz. Ateşli çubuklarınızı hangi boyda yutabiliyorsanız devamlı onunla prova yapınız. Vücuda temas edecek tüm ateşlerde geçerli olan bu kuralı kendinize ilke edininiz.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

ELİNİZDE ATEŞ ÇUBUĞU SÖNDÜRME TEKNİKLERİ

Ateş yutma çubuklarınızı elinizle söndürmeniz çok ilgi çekecektir. Bu karografiyi sunarken iki çubuk kullanınız. Birini söndürdükten sonra diğeri ile yakıp yaktığınızı da elinizle söndürünüz. Bu karografi atraksiyon ve çekicidir. Söndüreceğiniz çubuğu kararlı bir şekilde sıkınız. İlk sıkışınızda hiç hava almasın kesinlikle sönecektir. Söndürdükten sonra diğeriyle yakıp diğer elinizle biraz önce yaktığınızı söndürünüz. Nedeni gayet basit diğerini söndürürseniz çoktan beri yandığı için daha fazla ısı verecektir.

ATEŞBAZLIK KAZASI YAPINCA NE YAPMALIYIZ.

Biz profesyonel ateşbazlar bile kazalarla karşılaşabiliriz. Bunun en bariz nedeni yanıcı maddeyi aşırı şekilde kullanmaktır. Aşırı şekilde kullanılan yanıcı maddeler bizi kesinlikle zor durumda bırakacaktır. Yanıcı maddelerin aşırı şekilde kullanılmasının bilinen nedenleri arasında karanlık ortamlarda hazırlık yapmaktır. Bir diğer nedeni ise showun daha etkili olacağı düşünüldüğü içindir. İlginç ve gerçek bir tanımlama yapabiliriz. Motosiklet kazaları yapan sürücüler ilk iyileştikleri gün tekrar motosiklet sürmeye devam ederler desem! Bana şuna benzer örnekler vereceksiniz. “Eli ve ayağı kısmen sargıda olup ta motosiklet süren insanlar çok gördüm.” İşte biz ateşbazlarda aynıyızdır. Diyelim ki vücudumuzun herhangi bir yeri yandı; tek çözüm yanan bölgenizi temiz bir kumaşla kapatmak olmalıdır. Yanık hava alınca daha tehlikeli bir durum oluşmaktadır.




ATEŞ NEDİR

Isıtır ve doyurur bizi ateş

Mutluluk verir güzeldir ateş

Eğlendirir heyecanlandırır

Güçlendirir güzeldir ateş


Ateş bizi her an korur

Karanlıkları aydınlatır

Üşüyen herkesi ısıtır

Nimettir büyük ihtiyaçtır

ATEŞ TOPU YERKEN OLUŞABİLECEK KAZALARI ÖNLEMEK

Ateşbazlığa başladığınız şu günlerde size lazım olacak önemli bilgileri sunacağım. Ateşbazlık karografilerinin en önemlilerinden birisi sayılan ateş yeme kazaları kesinlikle sanatçının ihmallerinden oluşmaktadır. En önemlisi yiyeceğiniz ateş topuna çok fazla yanıcı madde dökmeyiniz. Çok dökerseniz toplarla birlikte yüzeyde yanar. Bu durum tehlike demektir. İlk aldığınız ateş topundan akan yanıca maddeler ağız ve yüz çevrenizde yanmaya başlayacak sizi zor duruma sokacaktır. Diğer topları aldığınızda ise durumlar daha vahim olacaktır. Ateşbaz gösterilerinizi gece yapıyorsanız ateş yeme toplarına dökeceğiniz yanıcı maddeyi aydınlıkta dökünüz. Böylece kazalardan kurtulursunuz. Bir diğer önlemde masanızda ıslak bir havlu bulundurunuz. Kesinlikle işe yarayacaktır, ateş toplarınız alev aldığında büyümeden söndürebilirsiniz. Masanızda yanıcı madde bulundurmayınız veya çok küçük şişelerde bulundurunuz. Yaktığınız ateş toplarını çok fazla bekletmeden yutmalısınız. Çok fazla beklerseniz ateş topunun demiride ısınacak ve ağzınıza zarar verecektir.

EKMEK ARASI ATEŞ
Benim en çok hoşuma giden karografi ateş topları yemektir. Onun için bu karaografiye birçok espri buldum. Gittiğim yerlerde önce yiyeceklerimi masaya koyuyorum. Bir miktar yiyorum. Sonra ise ateş toplarını yakıp insanların hayret dolu bakışları arasında başlıyorum ateşleri yemeye sonrada gerçek yemek yemişim gibi peçete ile ağzımı silip diğer karografilere geçiyorum. Sizlerinde aklına böyle kurmacalar gelecektir. İstediğinizi beğendiğinizi uygularsınız.

ATEŞBAZ KAZALARINA SET ÇEKMENİN YOLLARI

Ateş gösterileri genelde karanlık ortamlarda yapılacağı için kendi aydınlatıcılarınızı almanızda yarar var. Örneğin ateş gösterilerinizi hazırladığınız yerde el fenerine ihtiyacınız olacaktır. El feneri bulundurmanız hem hazırlık aşamasında hem de donanımlarınızı toplarken lazım olacaktır. Donanımlarınızı unutmamak için yanınıza el feneri almayı ihmal etmeyiniz. Televizyonlarda bile stüdyoların arka kısımlarında ışık az olabilmektedir. Ateşbazlık sanatında hiçbir sorun yaşamamanız için en ince ayrıntıları bile sizlere aktarıyorum. Size sunulan bilgileri uyguladığınızda hiçbir sorun yaşamadan harika ateş gösterileri sunabileceksiniz. Ateş gösterilerinizde kullanacağınız yakıt şişelerinin ağzına büyük delikler açmayınız. Ateş donanımlarınıza şişenin kapağını tamamen açarak yakıt dökmeyiniz. Yakıt malzemelerinizin kapaklarını delerken en fazla büyük bir iğne kullanınız daha geniş bir demirle delmeyiniz. Ateşli donanımlarınızı söndürmek için üzerine su dökmek yerine ıslak bir kumaşla sarınız.

ATEŞ TOPLARI YEME KAZALARI

Ateş topları yemek seyircileri çok şaşırtıyor ve heyecanlandırıyor. Bende hasbora ateş show gösterilerimde kesinlikle bu karografiyi sunuyorum. Şimdi konumuz olan ateş kazalarını nasıl önleriz kuralına geçelim. Ateş toplarının hepsinin bir anda ateş alması tehlike demektir. Ateş toplarını koyduğunuz tepsi aşırı ısınacağı için sorun yaşarsınız. Ateş topları daha fazla korlaşır. Bunu önlemenin yolu ateş toplarınızın tamamına ateşli sıvı dökmeyiniz. Tek, tek yakarak yiyiniz.

Not: Ateşbaz kazalarını önlemenin en kalıcı tekniği ateşbazlık eğitimlerini ciddiye almaktır. Ateş showlarınızı sunarken en kolayınıza giden oyunla başlayınız. Daha sonra zor olanlarla devam ediniz. Başarılı olduğunuz gösterilerle başlamanız moralinizi de yükseltir.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

İNTERNET DÜNYASINDA YER EDİNMEK İÇİN KEYWORDSLAR

İnternette yer edinebilmek için anahtar kelimeler kullanmalısınız.

Ateşbaz,ateş yutan adam,ateşbaz gösterileri,alevbaz,alev yutan adam,ateş püskürme,ateş toplarını yeme,ateşli çubukları ağızda söndürme,yanan ateşleri elde söndürme,ateşleri vücutta gezdirme,ateşli poi çevirme,ateş dansı,ateşli sopaları zıplatma,ateşli flower stick,ateşli labut çevirme,ateşli staf çevirme,ateşlerin üzerinde yürüme,yanan demiri yeme,el poisine ateş püskürme,elde ateş yakma,ateşli diabola çalışma,ateşli çember çevirme,ateşli topları çevirme,ağızda yanan ateşle çubuk yakma,kolların ateşlerin üzerinde tutma,elinizde yanan alevin üzerine ateşe püskürme,ateşli parmaklar,ateşli volkan çevirme,ateş,ateş oyunları,ateşbaz organizasyon,ateşbazlar,ateşbaz telefonları,ateşbaz kitabı,ateşbaz hasbora,ateşbaz malzemeleri, ateşbaz oyunları,ateş yutan adam malzemeleri,ateşbazlık,ateşbaz kevlar kumaşı

YANDIĞINIZDA NELER YAPMALISINIZ

Yanan yerinizi soğuk suda tutmak en iyi çözümlerden birisidir. Yanık merheminiz varsa hemen sürünüz. Bu yanık merhemleri özel bir konumda üretildikleri için yanığın acısını da yok etmektedir. Yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyiniz. Su içebildiğiniz kadar içiniz. Zaten vücudunuz sizi sürekli su içmeniz için uyaracaktır. Yanık yerlerinizi hemen kapatınız temiz bir bezle sarabilirsiniz. “Elbiseniz tutuştuysa hemen yere yatın.”Ayakta durmanız en büyük tehlikedir. Yanan yerinizi yerle temas ettirip diğer yanan yerinizi de elinizle söndürünüz. Doktora gidene kadar yanan yerlerinize sıvı yağ ve yumurtanın beyazını sürebilirsiniz.


KENARLARA DÖKÜLEN YANICI MADDELER

Ateşbazların yaptıkları kazaların büyük bir bölümü donanımları ıslatırken dış bölgelere dökülen yanıcı maddelerin tutuşması sonucunda olmaktadır. Yemek için ateş toplarınızı ıslatmak için yanıcı madde dökerken kenarlara kesinlikle sıçramalar olacaktır. Siz bu ateş toplarını yakarken diğer taraftan dökülen ateşlerde yanacaktır. Bu ateşler yangın demektir. Bunlar önlenmediğinde etrafındaki her şeyi yakacaktır. Bunun önlemini almalısınız. Ateş topları bir örnektir. Tüm çalışmalarda yapılan kıvılcımlara dikkat ediniz.

FAZLA DÖKÜLEN ATEŞLER TEHLİKE SAÇARLAR

Ateş malzemelerini yanar hale getirmek için yanıcı maddeler kullanmaktayız. Bu yanıcı maddeleri ateş malzemelerimize döktükten sonra fazla ıslanmış olabilirler. Bu davranışımız ateşbazlık kazasına meydan verebilir. Çözüm olarak ıslattıktan sonra iyice sallamalıyız. Salladığımızda fazla döktüğümüz yanıcı maddeler gidecektir. Donanımlarımızı yakmadan önce bu işlemi yapmalıyız. Ateşbaz kazalarının büyük bir bölümü bu yüzden olmaktadır.

ATEŞ HEP YANMAK İSTER

Yakıtlarınızla donanımlarınız ayrı bölümlerde olsun. Ateş gösterilerinizi yaparken büyük pamuklu bir ıslak kumaş bulundurmanız kazaları önleyecektir. Ateş gösterilerinizde metal bir masa kullanınız. Masanızın üzerine donanımlarınızı yerleştiriniz. Yanıcı maddeleri ise masanın uzağına koyunuz. Hiçbir sorun yaşamazsınız. Ateş donanımlarınızı yakmak için kullanacağınız metal kaplarınıza yanıcı madde döküldüğünde hemen siliniz, çünkü aynı kap içersine yanan bir donanımınızı koyabilirsiniz. Bu davranışınız bir ateşbaz kazası demektir. Ben ateşbaz hasbora olarak sorun yaşamamak için fazla metal kap götürüyorum. Metal kaplarınıza iki üç santimde olsa kesinlikle ayak taktırınız. Bu önleminiz ışınan tepsiniz koyduğunuz yüzeylere zarar vermeyecektir. Yakıtlar gelin olmayı bekleyen kızlar gibidir. Eğer bu vurguyu dikkate alırsanız kesinlikle hiçbir ateşbazlık kazası yaşamazsınız. Ateş her zaman yanmak isteyecektir. Siz ise ateşi kendi istediğiniz ölçüde ve zamanda yakarak egemen olacaksınız.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

POİ VE STAF KAZALARI

Ateş var olduğundan beri yanmaya ve yakmaya devam ediyor. Şimdiden sonrada yanacak ve yakacaktır. Önlem alındığı sürece ateşbazlık kazaları kesinlikle olmayacaktır. Bu önlemlerin başında ölçülü davranmak en önemlisidir. Ateş gösterilerinizde yanıcı maddelerinizi dikkatli kullanınız. Yanıcı maddeleri döktüğünüz yerler çok önemlidir. Yere dökülen yanıcı maddelere ateşin bulaşması tehlike demektir. Özellikle poi dansı ve staf gösterilerinde bu yönteme dikkat ediniz. Stafınızı ve poilerinizi tehlike içermeyen yerlerde hazırlayınız.



ATEŞBAZLIK KAÇ YAŞINA KADAR YAPILIR?

Ateşbazlığa kaç yaşında başlanmalıdır ve kaç yaşından sonra ateşbazlık yapılamaz. Ateş yutan adamın sırlarını anlatan bir kitapta bu soruların cevabını arayacağınızı bildiğim için sizlere aktaracağım. Eğer bir insanın kibriti ve çakmağı yakabilecek gücü varsa ateş yutan adam gösterilerini yapar. Eğer bir insan yardıma ihtiyaç duymadan yemek dolu kaşığı ağzına götürebiliyorsa ateş showlarını başarır.  

SICAK YEMEKLERLE ATEŞBAZLIK PROVASI

Ateşbaz olmak istiyorsanız kesinlikle azınızın ateşe alışması gereklidir. Bunun en kolay yolu da sıcak yemekleri yemeye alışmalısınız. Kaynar tabir edilen yemekleri yemeye alıştıktan sonra işiniz kolaylaşacaktır. Her eğitim gibi ilk başlarda zor gelecek ama başaracaksınız. Sıcak içecekleri de içmelisiniz. Ateşbazlık sanatının diğer gösteri sanatlarından daha değerli ve önemli olması şu nedenden dolayıdır. Provalarınızı tamamlayıp ateşbaz olunuz. Ateş yutan adam sanatı zor olduğu için insanların başlamaya bile cesaret edememesi sanatın kalitesini arttırmaktadır. Sıcak yeme içme provalarını günde birkaç kez deneyiniz. Örneğin patates haşlayıp sıcak patatesleri elinizle tutunuz. Sıcakken soymaya çalışınız. Ateşbaz olabilmeniz için tüm tekniklere ulaşacaksınız yeter ki pratiklerinizi yapınız.

ATEŞBAZLAR GENEL OLARAK HANGİ SHOWLARI YAPARLAR

Ateşlerle başarılı, becerikli ve ahenkli showlar sunan ateşbaz sanatçısı ateşbaz showlarını birçok değişik versiyonlarla sunar. Ateşbazların yaptıkları kendilerine özgü gösterilerden bazıları şunlardır. Arada bir ateşleri yakıp yer. Bazen ateşleri eliyle söndürür. İstediği zaman ejderha gibi ateşler püskürür. Zincirlerin ucuna ateşler yakıp ateşlerle oyun oynar. Ateşleri vücudunda gezdirir. Ateşlerin üzerinde yürür. Elinde ateşler yakabilir. Sopanın iki ucuna ateşler yakıp oyunlar oynar. Davet edildiği etkinlik alanının özelliğine ve durumuna göre daha birçok hünerler sunar.

YANAN KİTAP

Kitabınızın aniden alev alması alevlerin üzerine ateş püskürmeniz bitmeyen alkış almanızı sağlayacaktır. Buna benzer yenilikleri sizlerde hazırlayabilirsiniz. Her hangi bir eşya olabilir.

YANAN KİTAP HAZIRLIĞI

Kitabınızın dışını kalın bir ciltle kaplayınız. İçersini maket bıçağı yardımıyla oyunuz. Oyduğunuz yere çakmak takabilmeniz için metal şeritler montaj ediniz. Çakmağı işaret parmağınızla yakabilecek şekilde yerleştiriniz. Yanacak olan bölgeyi yanmaz madde olan alimünyum folyo ile kaplayınız. Kolay ve uzun süre yanması için çakmağın uç kısmına kevlar kumaş montalayınız. Kevlar kumaşlar defalarca yanmasına rağmen kül olmazlar. Kumaşın üzerine yanıcı madde dökünüz çakmağı yaktığınızda alevler çıkaracaktır. Kitabı kapattığınız zaman ise kendiliğinden sönecektir. Gösteriniz bittiğinde çakmağı çıkartınız. Çakmağı çıkarmazsanız nemlenir ve yanmaz hale gelir. Yeni bir gösteriye gittiğinizde çakmağınızı takıp yanıcı maddenizi döküp hazırlığınızı tamamlayınız.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net

İKİ ELİNİZDEKİ ATEŞLİ ÇUBUĞA ATEŞ PÜSKÜRME
İki elinizde ateşli çubuk olsun ikisini de yakın. Hazırlığınızı yapın ilk önce birine ateş püskürün, sonra diğerine püskürün. Daha harika bir show olacaktır. Bu şekilde showunuzun gidişatına göre ateş püskürme sayınızı ayarlarsınız. Sizler ateşbazlık sanatına başladığınız şu sıralarda heyecanlı ve enerjik olduğunuz için yeni buluşlar yapacak yeni tarzlar oluşturacaksınız. Ateşbazlık sanatına en büyük ve en önemli karografileri kazandırmanız sizleri yüceltecektir.
AĞZINIZDA ATEŞİ SÖNDÜRMEDEN ÇIKARMA TEKNİĞİ
Biz ateşbazlar genellikle ateşi ağzımızda söndürürüz. Biraz daha değişik ve atraksiyon olacak bu karaografiyi size öneriyorum. Ateşli çubuğu ağzınıza sokun ateş hiç sönmesin. Ateş yanar vaziyetteyken ağzınızdan çıkarın. Seyircilerin daha fazla etkilendiklerini göreceksiniz. Siz ateşbazlık sanatı aşıklarının sanata yeni figürler katacağını biliyorum. Sizlerde güzel sunumlar bulacaksınız. Ateşi söndürmeden ağzınızdan çıkardığınız çubuk diğerlerine göre biraz büyük olabilir.
ATEŞ YANAN ÇUBUĞU AĞIZDA TUTMA
Ateş yanan çubuğu ağzınızda söndürme kesinlikle seyircileri şaşırtacaktır. Ancak bu karografiden sonra yapabileceğiniz bir figürü anlatacağım. Yanan çubuğunuzu ağzınıza götürün ağzınızda kalacak şekilde dişlerinizle sıkın. Bu şekilde yanar vaziyette bir süre kaldığında seyirciler sizi alkış tufanına tutacaktır. Diğer yaptığınız showlarda seyirci patlaması yaşayacaksınız. Sizi seyretmek için insanlar akın edecek. Bu figürü başarmanız için önce küçük çubuklarla pratikler yapmalısınız.
ELDE ATEŞ SÖNDÜRME
Elinizde iki ateşli çubuk varken yapabileceğiniz bir karografidir. Elinizdeki yanan iki çubuğu tek elinizle tutup diğer elinizle ateşlerden birini boş elinizle sıkarak söndürünüz. Diğeriyle yakıp öbür elinizle de söndürme gösterisine devam ediniz. Ateşlerin üzerinde yürüme hazırlığı olmayan sahnelerde bu karografiyi sunuyorum. Bu karografi size hiç zor gelmeyecek nedeni ise ateşli çubuğunuzu yukarıdan aşağıya doğru kavrayıp sıkarak söndürünüz. Bu karografinin sırlarından biriside pratik yapmaktır. Mumu yakınız ve alevine elinizi tutunuz. Elinizi ateşe alıştırınız. Sizden önceki ateşbazlarda bu pratikleri yaptılar. En kısa sürede sizlerde ateşin üstadı olacaksınız. Elinizde ateşleri söndürecek ateşleri yiyecek sahnelerde rüzgâr gibi eseceksiniz. Yeter ki çalışıp zorluklara dayanınız. Ben ateşbaz hasbora olarak bu karografi ile anılıyorum desem yerinde olacaktır. Benim ateş gösterilerimi daha önce seyreden seyirciler hasbora şimdi ateşlerle oynayacak ve eliyle ateşleri söndürecek demekteler.








ATEŞ YUTAN ADAM OLMANIN FAYDALARI

Ateşbaz olduğunuzda olağanüstü güçler elde edeceksiniz. Ateşten ve sıcaktan etkilenmediğiniz gibi soğuktan da korkmayacaksınız. Olumsuz koşullar sizi yıldıramayacak. Hiçbir zayıf yönünüz kalmayacak kendinize güveniniz kendiliğinde gelişecektir. Vücut direnciniz artacak hayatı daha kolay yaşayacaksınız. Kimsenin başaramadığı marifetleriniz olunca herkes size saygı gösterecek.


KURU OTLARIN OLDUĞU ETKİNLİK ALANLARI

Kuru otların olduğu yerlerde daha fazla dikkat etmelisiniz. Kuru otların üzerine düşen en küçük kıvılcım hızla yayılıp büyük yangınlara sebep olur. Bu size aktarılan bilgi genel olarak ta geçerlidir. Hasat sonlarında anız yakma sonucunda ormanlarımızın birçok bölümü kuru otların tutuşması sonucunda olmaktadır. Ateş gösterileriniz böyle bir alanda ise kendi önlemlerinizi alınız. Ateş gösterilerinin tüm versiyonlarında kuru otların tutuşma ihtimali yüksektir.




ISLATILAN ATEŞLERİ DİKKATLİ YAKINIZ

Ateşbazlık kazalarının birçoğu ıslatılan donanımı yakarken meydana gelir. Diyelim ki ateşli çubuklarınızı yanıcı madde ile ıslattınız. Bu ıslak çubuğu yakarken yanan damlalar yanarak düşer. Bunlar diğer donanımlarınızın üzerine düştüklerinde onları da yakacaktır. Bu damlacıklar diğer donanımlarınız yerine betona düşmüş olsa fazla tahribat yapmaz ve kolay söndürebilirsiniz. Daha anlaşılır tanımlama ile anlatırsak sorun yaşamazsınız. Ateş püsküreceğiniz çubuklara yanıcı madde döktünüz ve yanabilecek hale getirdiniz. Diğer yandan da poilerinizi veya stafınızıda ıslattınız. Hepsi yanacak haldeler. Ayağa kalktınız herhangi birini aldınız ve yakacaksınız. Diğerlerinin üzerinde yakarsanız yaktığınız donanımdan yanarak damlayan ateşler diğerlerini de yanacak hale getirecektir. Bu gibi durumlarda ağzı açık bir şişenizde olursa bu ateşbazlık faciası demektir. Bu kazayı önlemenin yolu çok basittir. Sırası gelen donanımınızı arkanızı dönün ve birkaç metre uzakta yakınız. Bu donanımınızın görevi bitince söndürüp diğerini de aynı şekilde yakıp gösterilerinize devam ediniz. Tüm yakma işlemlerinizde çakmağı ateşlemeden önce etrafınıza dikkatlice bakınız.

YANINIZA KESİNLİKLE SU ALINIZ

Sahnede su bulundurursanız sahne hâkimiyetinizde gelişecek kendinize güveniniz çoğalacaktır. Ateş gösterileri yapacağınız sahnede su bulundurunuz. Ateş gösterilerinden önce su içmeyi ihmal etmeyiniz. Su bulundurun önerimiz sadece içme ihtiyacınızı karşılamak için değildir. Küçük çapta oluşacak yangınları söndürmek içinde lazım olacaktır. Ateşlerinizi söndüreceğiniz kumaşları ıslatmak içinde suya ihtiyacınız olacaktır. Kumaşları erken ıslatırsanız kuruyabiliyorlar. Kumaşlarınızı tekrar ıslatmak için sahneden ayrılmanıza gerek kalmaz.

EN SON PROVA

Ateşbazlık malzemelerinizi hazırladıktan sonra bir bile olsa gözden geçirip sanki çalışıyormuş gibi kontrol ediniz. Örneğin ben şimdi ateş püsküreceğim diye düşünerek malzemelerinize bakınız. Çakmağınızı koymayı unutmuş olabilirsiniz hemen tamamlayınız. Diğer karografileride aynı şekilde prova ediniz. Islatılması gerekenleri ıslatınız. Söndürmede kullanacağınız kumaşlar ıslak olmalıdır. Birden fazla çakmak kullanmanız size fayda sağlayacaktır.

SAHNEDE ATEŞ PÜSKÜRME

Ateş püskürürken sahneden seyirciye doğru değil de seyirciye parelel olarak püskürünüz. Daha anlaşılır tanımlama ile sahnenin kenarına geçip sağ veya sol kolunuz seyirciye dönük olarak püskürünüz. En doğru sistem bu şekildedir. Diğer türlü çalışmalarda seyirciler zarar görür.

ATEŞBAZ 0532 543 88 63 ATEŞ YUTAN ADAM www.hasbora.net



ATEŞBAZLIK ÖNLEMLERİ

Ateşbazlık malzemelerinizi bir kabın içersinde ıslatıyorsanız aynı kabın içersinde yakmayınız. Malzemelerinizi yakarken kaba dökülen sıvı tutuşur sorun yaşarsınız. Aynı kabın içersinde yakmak zorunda kalırsanız dökülen sıvıyı bir bez veya mendille kurulayınız. Ben bu tür olumsuzlukları yok etmek için iki tane kap götürüyorum. Bir tanesinde ıslatıp diğerinde yakıp çalışıyorum. Sizlerde böyle önlemler alırsanız sorun yaşamazsınız. Sahne kazalarının çoğunluğu bu nedenden dolayı olmaktadır. Örneğin poi çalışmalarında poiler yanıcı madde ile iyice ıslatılmalıdır. Bu ıslatma sürerken fazla sıvılar kaba dökülmektedir. Daha sonra ise bu sıvı parlayarak yanmaktadır.

ATEŞLERİN ÜZERİNDEN GEÇMEK

Ateşleri yuttunuz yediniz şimdi sıra daha atraksiyon ve cazibeli bir karografiye geldi. Omuz hizanıza gelecek şekilde ateşli çubuklarınızı hazırlayınız. Bu çubuklarınızın boyları omuz hizanıza gelmelidir. Toplam on tane hazırlamanız uygun olacaktır. İki yanınıza koymalısınız. Kollarınızın ikisi de yanan ateşlere uzanabilmelidir. Meşale şeklinde yaktığınız çubukların üzerine kollarınızı tutarak yürüyünüz. Bu oyunu açılış gösterisi olarak çalışabilirsiniz. Avrupa’da en etkili ateşbazlık showu olan bu karografiyi sunarsanız kariyeriniz ve karizmanız çoğalır. Tüm büyük festivallere ateşbaz sanatçısı olarak siz davet edilirsiniz. Bu oyunu sunarken ateşli çubuklarınızın boylarının eşit olmasına dikkat ediniz. Çubuklarınızın ateş toplarını ilk çalışmalarınızda büyük hazırlamayınız. Ateşli sopalarınızı yaparken müzisyenlerin kullandığı nota sehpalarının veya mikrofonların ayaklarından faydalanabilirsiniz. İsterseniz alüminyum çalışan ustalardan da yardım alabilirsiniz. Çubuklarınızı rüzgârda devrilmeyecek şekilde hazırlamalısınız. Ateşbazlık çalışmalarına başladığınızda kendinizde yeni buluşlar yapacaksınız. Ateşli çubuklarınızı geçmeli olarak bile hazırlamanız mümkündür. Ayakta duracak şekilde çubuğunuzu hazırlayıp yanan kısmını üzerine geçirecek şekilde de imal edebilirsiniz. Daha anlaşılır ifadeyle ateşli labut düşününüz. Ateşli labutu alıp mikrofon ayaklığının üzerine dik olarak yerleştirdiniz kabul edin. Labut yukarı doğru yanıyor. Siz labuta yukarıdan kolunuzu tutarak geçiyorsunuz. Bu donanımınızı istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.

ATEŞBAZLIK SANATININ BİLİNMEYEN YÖNLERİ

Ateşe alışmanın yollarını öğrendikten sonra ateşbaz sanatçısı olacaksınız. Ateşe alışılır, buna inanacaksınız. Biz ateşbazlarda böyle yaptık. Sizlerde ateşten korkmayacaksınız. Ateşin yakan değil yakmayan olduğuna inanınız. Böyle yaparsanız ateşbaz olursunuz. Ateşbazlığa başladığınızda vücudunuz ve beyniniz ateşe alışacaktır. Biz ateşbazlar sahneye çıktıktan bir süre sonra tahmin ettiğimizden daha güzel başarılar elde ederiz. Bunun sırrını size açıklayacağım. Benim “ateşle dost olmak” diye bir sözüm var. Sizlerde ateşle arkadaş olma gayreti içersine giriniz. Ateşin sizi yakmadığını göreceksiniz. İster bağımlılık diye düşünün isterseniz ateşin vefalı olması sonuçta siz kazanacaksınız ve ünlü ateş yutan adam olacaksınız.




ATEŞBAZLIK SANATINDAN NELER ELDE EDECEKSİNİZ

Bugün katıldığım televizyon proğramında gösteri sanatları uzmanı olarak anıldım. Gösteri sanatlarını profesyonel olarak sunduğum için bana gösteri sanatları uzmanı demekteler. Aslında biz üstatlar uzman kelimesinin çok geniş kapsamlı olduğunu ağır sorumluluklar içerdiğini içi boş sözlerle doldurulamayacağını bilmekteyiz. Ben bu sorumluluğu sanatçılar derneği kurucu başkanı olarak kısmen de olsa yerine getirdiğime inanıyorum. Sahne sanatlarını içeren derneğimizi kurduk. Sorunlarımız kurulma aşamasında da oldu kurulduktan sonrada devam etti. Halen eleştiriler almaktayız. Eleştirilerin en fazlası bir derneğin pek çok sanatın sorunları ile nasıl baş edebilir eleştirisi olmaktadır. Sizlerde uzun yıllar çalıştıktan sonra sanata katkılarınız olacak. Bizlerde ilk olarak başladığımızda önümüzde yirmi, yirmi beş senelik bir yol olduğunu öğrenmiştik. Pek çok ödül aldım. Turnelere gittim televizyon proğramları yaptım. Bunlara paralel olarak gezdim ve eğlendim. Şimdi ise bu mutluluklarımı sizler yaşamalısınız diye düşündüm. Şunları da yazdıktan sonra her şeyi anlatmış olacağım. Ateşbazlık sanatının yanı sıra illüzyon jonglör ve akrobatlık yapmaktayım. Tiyatro ve dizi oyuncusu olduğum için hikâye anlatımı ve meddahlık sanatını da yapıyorum. Her nedense bunların içersinde beni en çok mutlu eden sanat ateşbazlık sanatıdır. Nedenleri nedir diye kendime sorduğumda ateş yutan adam gösterileri her yaşa hitap edebilen bir sanat olması ilk sıralarda gelmektedir. Ateşin dünyamızda vazgeçilmez bir element olması da önemli bir yer tutmaktadır. Ateşbaz sanatının daha görsel olduğu da bir gerçek olduğuna göre sizlerde sevecek ateşten çok şeyler kazanacaksınız. Para şan şöhret karizma ve kariyeri ateşten çıkaracaksınız. Ateş size ömür boyu enerji verecek.

ATEŞBAZLAR ATEŞ HARİCİNDE NELER YEMELİDİR

Gösteriye çıkmadan önce bir tane yumurta içiniz. İlk sıralarda yumurta içmekte zorlanıyorsanız sadece sarısını içiniz. İşi daha kolaylaştırmak için bira tuz atıp içebilirsiniz. Kuruyemiş fındık badem ceviz başta olmak üzere yediğinizde aktif olursunuz. Ateş çevirmelerinde başarılı olursunuz. Ateş püskürmeden önce zeytinyağını ağzınızda çalkalayınız ve yutunuz. Hiçbir sorun yaşamazsınız. Meyve suları da sahnedeki gücünüze güç katacaktır. Gösteri sonrasında ayran ve yoğurt yemeyi ihmal etmeyiniz.

YANINIZDA BULUNSUN
Su
Kremler
Makas
Bant
Zeytinyağı
Islak mendil
Havlu
Çakmak
Pense
Tornavidalar
Tel
Bıçak
Çekiç
El Feneri
Boş şişe ve yedek kapaklar


SIVI ATEŞ MALZEMELERİNİN GÜVENLİĞİ

Sıvı yanıcılarınızın ağzı kesinlikle açık kalmamalıdır. Gösteri yaparken de gösteri sonrasında kapaklarını kapatınız. Ateş yutan adam gösterilerinde kullandığınız sıvıların ne olduğunu sizler biliyorsunuz ancak diğer insanlar bilmeyebilirler. Üzerlerine ayrıntılı olarak yazınız. Diğer insanlara zarar vermesini önleyecek tedbirler alınız. Örneğin ben ateşbaz hasborara olarak şu tedbirleri bile almaktayım. Sıvı yanıcı maddelerin ambalajlarına siyah ve kırmızı boyalar sürüyorum. Böyle yapınca gıda maddesi olmadığı kolaylıkla anlaşılıyor. Diğer bir önlemde kolay ulaşılır yerlere koymayınız özellikle çocukların açamayacağı kilitli dolaplara saklayınız. Yanıcı madde oldukları için ateş olan bölgelerde saklamayınız. Sıvı yanıcılarınızı aşırı güneş altında uzun süreli olarak tutmayınız. Diğer sıcak ortamlarda sıvı yanıcılar için tehlikelidir. Yanan ateşlerinizi söndüreceğiniz ateşleri yakıtların yanında söndürmeyiniz. Daima yedek bir söndürme battaniyesi bulundurunuz.

EN İYİ ATEŞBAZ ATEŞE VE SEYİRCİYE HÂKİM OLANDIR

Gösterilerinizi sunarken güvenlik ortamı görevliler tarafında sağlanmış olsa bile kesinlikle seyircilerin davranışlarını sürekli izleyiniz. Onlar ateşi bir oyun olarak görürler. Hatta atraksiyon ve çekici olması için sizin odaklanmanızı bozacak davranışlarda bulunabilirler. Sizi zor durumda bırakmak için sahneye bile gelenler olacaktır. Daha net söylemle sizi yakmayan ateşin kendisini yakıp yakmayacağını merak ettikleri için denemek isterler. Bu hareketleri de facia demektir. Tek suçlusu siz olursunuz. “Ateşbaz seyircileri yaktı” haberleri çıkınca haklı olduğunuzu ispat edemezsiniz. Biz ateşbazlar her şeye dikkat etmeliyiz.


ATEŞLİ LABUT ÇEVİRME TEKNİKLERİ

Ateşli labut çevirmeyi kolaylaştırmak için labutlarınızın elinize gelen tarafı kalın olanları seçmelisiniz. Bu labutları daha kolay çevirirsiniz. Diğer ince ve dar olanları ilk başlarda tercih etmeyiniz.




ATEŞBAZLIK ATEŞ YUTAN ADAM SANATINDA KAROGRAFİLER

1- Ateş püskürme

2- Ateş toplarını yeme

3- Ateşli çubukları ağızda söndürme (yutma)

4- Yanan ateşleri elde söndürme

5- Ateşleri vücutta gezdirme

6- Ateşli poi çevirme (ateş dansı)

7- Ateşli sopaları zıplatma (flower stick)

8- Ateşli labut çevirme

9- Ateşli staf çevirme

10- Ateşlerin üzerinde yürüme

11- Yanan demiri yeme

12- El poisine ateş püskürme

13- Elde ateş yakma

14- Ateşli diabola çalışma

15- Ateşli çember çevirme

16- Ateşli topları çevirme

17- Ağızda yanan ateşle çubuk yakma

18- Kolların ateşlerin üzerinde tutma

19- Elinizde yanan alevin üzerine ateşe püskürme

20- Ateşli parmaklar

21- Ateşli volkan çevirme

ATEŞ YUTAN ADAM KAZALARININ NEDENLERİ

Ateş yutan adam kazalarını tetikleyen en başlıca faktör dalgınlık ve önemsememedir. Dalgınlıktan birçok ateşbaz kazaları yaşanmıştır. Ateşi önemseyiniz. Zor durdurulan elementlerden biriside ateştir.

Ateş gösterilerinde yeni teknikler denerken dikkatli olunuz. Ateşbazlık kazalarının baş nedenlerinden biriside ateş yutan adamların yeni teknikler deneme istekleri sonucunda olmaktadır. Yeni buluşların olmadığı tüm sanatların ve mesleklerin bittiği bilinmektedir. Bu doğru ancak yeni buluşlar yapayım derken de yanmamalıyız. Yanıcı maddeleri azar miktarda deneyerek yenilik yapmak en doğru yol olacaktır.

YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER

Pense, tornavida, tel, el feneri, büyük yanmaz kumaş, makas, su şişesi ve yedek çakmaklarınızı almayı unutmayınız. Bu ekipmanlarınızın yedekleri varsa her zaman ateş yutan adam çantanızda dursunlar.


ATEŞİ YÖNETMEK VE KONTROL ETMEK

Yeni teknikler denerken az miktarda yanıcı madde kullanınız. Ateşin neler yapabileceğini pratik zekânızla tahmin ediniz. Olabilecek kazalara karşı önceden hazırlıklı olunuz. Her sanat yeni yöntemler geliştirilmesi sonucunda gelişmiştir bu kesinlikle doğrudur. Ancak ateşbazlık sanatı riskli olduğu için yeni yöntemler bulurken buna paralel olarak yeni tedbirlerde anında geliştirilmelidir. Düşünün plan yapın ama uygularken karşınızdaki rakibin ateş olduğunu bilin ve ona göre davranın. Ateşbazlık sanatına başladığınızda yeni metotlar keşfedeceksiniz. Ateşin genel yapılarından biriside insana ilham vermesidir. Ateş enerji demektir. Ateşbazlık sanatına yeni teknikler katacağınızı bildiğim için sizinle bu konuyu paylaştım.

ATEŞBAZLARIN BİLMESİ GEREKENLER

Ateş ısıyı çok sever. Ateş yutan adam olmanın sırlarından biriside ateşi tanımaktır. Nasıl halkını iyi tanıyan yöneticiler uzun yıllar başta kalmayı başarıyorlarsa ateş yutan olmanın sırrı ise ateşi tanımaktan geçer. Ateş sıcağa ilgi duyar hep sıcakla birlikte olmak ister. Sizler ateşbaz olma yolunda ilerlerken bu bilgileri kullanırsanız başarılı olursunuz. Yapacağınız tüm karografilerde kullanacağınız teknik ateşin fazla ısınmasını beklemeden harekete geçmektir. İlk başladığınız dönemlerde bu tekniği kesinlikle kullanmalısınız. Daha sonra ısınan ateşlere de dayanıklı hale geleceksiniz. Diyelim ki ateş yutma çalışacaksınız ateşlerinizi yaktınız ateşleri seyirciler gördükten sonra hemen ateşleri yutmaya başlayınız. Yoksa zorlanır ve yanarsınız. Diğer karografileride ayrı ayrı anlatmama gerek olmadığını düşünüyorum. Şu ayrıntıyı yazdıktan sonra her şey anlaşılacaktır. Staf, poi labut veya devil stick gibi donanımlar vücudumuza temas etmeyeceği için ısınmalarında hiç sorun olmazlar. Poi çevirirken poiler istediği kadar yansın ve kızsın önemli değildir.

ATEŞBAZLIK TECRÜBELERLE DEĞİL TEDBİRLERLE YÜRÜR

Gösterilerinizde her türlü tedbiri almalısınız. Ateşlerinizi nasıl söndürecekseniz ona göre hazırlıklarınızı yapınız. En doğru yöntem ıslak bir bezi hazırda tutmanızdır. İhtiyaç duyduğunuz ekipmanlarınızı sararak söndürünüz. Tekrar yakıp gösteri yapacaksanız ateşli donanımlarınızı çok fazla ıslatmadan söndürmelisiniz. Gösterilere giderken ekipman hazırlıklarınızı özenle yapıp kesinlikle erinmeyiniz.

KILCAL DAMARLAR VE DUYU ORGANLARI

Son derece önemli olan bu duyurumuz sağlığınızla ilgilidir. Ateş yaktığınız sular kılcal damarlarınızın olduğu yerlere az temas etmelidir. Temas ettiğinde ise önlemlerinizi hemen alınız. Örneğin kılcal ve hassas damarların olduğu ağız bölgenize yanıcı madde temas ettiğinde hemen ağzınıza su alıp çalkalayınız. Dişlerinizi iyice fırçalayınız. Ağız bakımına önem vermediği için birçok sanatçı sağlık sorunları yaşamaktadır. Ağız tadınızın bozulmaması için önerilen tedbirleri kesinlikle alınız.

YEDEKSİZ ATEŞBAZLIK OLMAZ

Ateşbazlık sanatını kusursuz devam ettirebilmeniz için yedek donanımlarınız kesinlikle olmalıdır. Ben bu tecrübeyi en çokta televizyon proğramlarındaki canlı yayınlarda yaşadım. Yedek ateşbazlık malzemeleri bulundurma prensiplerim olmasaydı zorluklar yaşardım. Ateşbazlık malzemelerinizin yedeklerini almayı unutmayınız.

ATEŞBAZ ATEŞ YUTAN ADAM SANATINA BAKIŞ

Sahne gösteri performans sanatları içersinde ateşbazlık olarak ta bilinen ateş yutan adam gösterileri toplum tarafından onaylanmakta ve kabul görmektedir. Sıradanlığın dışına çıkmak isteyenler ateş yutan adam gösterilerini tercih etmektedirler. Ateşbazlık sanatı dönemsel değil her yerde ve her zaman var olan bir sahne sanatıdır. Son dönemlerde sahne gösteri performans sanatlarını sunan sanatçılara organizatörler kiralık demeye başlamışlardır. Bu düzlemde ateşbaz kiralanır ilanlarına rastlamak bile mümkündür. Bunun yanı sıra ucuz ateşbaz sanatçısı var gibi terimler türemiştir. Ateşbazlık açılışlarda en çok ilgi gören Sahne gösteri performans sanatıdır.

ATEŞE ALIŞMAK

Ateşe alışmanın birçok jargonu ve tüyosu bulunmaktadır. Fiziksel ve psikolojik metotlarla ateş yutan adam olunur. Başarma hevesi ve isteği ateşe ilgiyi çoğaltır. Fiziksel tüyolara gelince şunlar sayılabilir. Sıcak yemeklerle zorunlu ilgilenmeye ve temas etmeye devam edin. İşin kolayına şöyle başlayabilirsiniz. Patates ve yumurtaları haşlayıp soğumadan soyun. Bunu kesinlikle yapmanız olan bir görev gibi düşünün. Bu yöntem sizi ateşe alıştıracaktır.

ATEŞ YUTAN ADAM NELERE DİKKAT ETMELİDİR

Her ateş püskürme ve ağzınıza ateş teması olan gösterileriniz sonrasında ağız bakımınızı yapınız. Dişlerinizi kesinlikle fırçalayınız. Ateş yutan adam showu sunan sanatçıların birçok sağlık sorunları oluşmaktadır. Bu sorunları yok etmenin tek yolu gösteri öncesi ve sonrasında alınacak önlemlerdir. Vücudunuzda ateş gezdirme yaptıysanız banyo yapmayı ihmal etmeyiniz. Ateşbazlık gösterilerine başlamadan önce ve sonra zeytinyağlı yiyecekler yemelisiniz.

ATEŞ GÖSTERİLERİNİZİN ETKİLİ OLMASI İÇİN

Siz bir ateşbazsınız sahnede ateş gösterileri sunacaksınız. Bunu başarılı hale getirebilmeniz için karografilerinizi birer tiyatro oyuncusu olarak düşünmelisiniz. Örneğin ateş yeme showunuzu ne zaman ve hangi kurgu ile süsleyeceksiniz. Tüm karografileri düzene koymalısınız

YANAN ATEŞLER

Masa örtünüzü yanmaz kumaşlardan hazırlayınız. Yangın malzemeleri satan yerlerde birkaç boy bulabilirsiniz. Bazı imalatçılar ise istediğiniz kalınlıkta ve ölçüde hazırlamaktalar. Masanızda sürekli yanan bir ateş kaynağı bulundurabilirsiniz. Sahneniz uygun ise ateşlerinizi sahne önüne de koyabilirsiniz. Her ateş karografisinde çakmak kullanmanıza gerek kalmayacağı için işiniz kolaylaşacaktır. İsterseniz meşalelerde kullanabilirsiniz. Sahne görselliği açısından da önemli bir yer tutmaktadır. Seyirciler ateş gösterisi seyretmeye geldikleri için yanan ateşler çok harika ve süper görünmektedirler.





KARAGÖZ



KUKLA



BUBBLE



SİHİRBAZ



ATEŞBAZ



JONGLÖR



FAKİRİZM







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder